Suche

Tlačová informácia #Jednostopové vozidlá
Zdieľať tlačovú informáciu

EICMA 2023: Bosch udáva smer budúcnosti prostredníctvom softvérových riešení a nových pohonných systémov

Nárast divízie Two-Wheeler & Powersports

  • Rast v náročnom ekonomickom prostredí: Ročný obrat divízie Bosch Two-Wheeler & Powersports sa v rozmedzí rokov 2019 až 2023 zvýšil priemerne o 8 %
  • Vždy na čele: Riešenia Bosch umožňujú aktualizácie „over-the-air“ a funkciu „on-demand“
  • Udržateľnosť na cestách: Nový elektrický pohon s výkonom 6 kW spája pôžitok z jazdy a každodenné využitie
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Miláno, Taliansko – Digitálny, prepojený, elektrifikovaný: Svet mobility sa mení a motocykle spolu s ním. Spoločnosť Bosch, ktorá už zvýšila bezpečnosť motocyklov vďaka systému kontroly stability motocykla (MSC), má v rukáve množstvo ďalších technologických inovácií. S inovatívnymi systémami asistencie jazdca a pohonného ústrojenstva, ako aj s novými riešeniami elektrifikácie a inteligentnej konektivity zostáva Bosch v rýchlom pruhu segmentu dvojkolesových vozidiel.

Spoločnosť má predovšetkým potenciál dobre sa uplatniť so softvérovými riešeniami, ktoré naberajú význam aj na trhu s motocyklami.

Svet dvojkolesových vozidiel prechádza zásadnými zmenami a Bosch vytvára motocykle vhodné pre budúcnosť. Spoločnosť Bosch sa vyzná v oblasti softvéru a elektromobility – a tieto znalosti využíva aj vo svete motocyklov.

povedal Geoff Liersch, vedúci divízie Two-Wheeler & Powersports spoločnosti Bosch, na výstave motocyklov EICMA 2023 v Miláne.

Dopyt po riešeniach Bosch pre motocykle a motorové vozidlá rastie a rovnako aj obchodné čísla: V rozmedzí rokov 2019 až 2023 vzrástol obrat divízie Bosch Two-Wheeler & Powersports v priemere o 8 %, a to aj napriek nestabilnému ekonomickému prostrediu. Priemerný rast globálneho trhu s motocyklami v rovnakom období bol len 1 až 2 percentá. Spoločnosť Bosch má v súčasnosti po celom svete približne 500 zamestnancov, ktorí pracujú na špičkových nápadoch a riešeniach pre motocykle, štvorkolky a snežné skútre dneška a budúcnosti, čo je trojnásobný nárast od roku 2016. Tím je zároveň prepojený s vývojármi a inžiniermi z obchodnej oblasti Bosch Mobility. „Spoločnosť Bosch je kľúčovou hnacou silou inovácií na trhu s dvojkolesovými vozidlami. Našim zákazníkom ponúkame všetko od jednotlivých komponentov až po kompletné systémové riešenia. Vďaka tomu sme úspešní z technologického aj obchodného hľadiska,“ hovorí Liersch.

Technológia Bosch spája pôžitok z jazdy a technologický pokrok

Funkcia „on-demand“, ktorá je v automobilovom sektore čoraz bežnejším štandardom, sa čoraz viac presadzuje aj v motocykloch. Spoločnosť Bosch tu naďalej stavia na svojich kľúčových kompetenciách, a teda vyvíja riešenia, ktoré spájajú technologický pokrok a pôžitok z jazdy. Softvérové riešenia Bosch znamenajú, že motocyklisti si môžu inštalovať nové funkcie aj po kúpe svojho vozidla. „V závislosti od výrobcu poskytnú aktualizácie budúcim zákazníkom možnosť následného pridávania funkcií, čo im zabezpečí personalizovaný zážitok z jazdy počas celej životnosti vozidla,“ povedal Liersch. „Vďaka našim rozsiahlym odborným znalostiam v oblasti systémov môžeme tieto aktualizácie navrhnúť pre všetky hlavné funkcie vozidla.“ Špeciálne alebo pokročilé jazdné režimy pre pretekársku trať alebo pre jazdu v teréne, ako aj komfortné funkcie pre dlhšie cesty tak môžu byť pridané „on.demand“ – na požiadanie. To všetko je možné jednoducho prostredníctvom smartfónu vodiča. Nové funkcie sa stiahnu cez aplikáciu výrobcu vozidla a následne sa aplikujú na motocykel.

Z pohľadu výrobcov je toto riešenie vhodné aj pre elektrické motocykle. Napríklad plyn pre rôzne rýchlosti možno nastaviť alebo odstrániť v závislosti od požiadaviek krajiny alebo triedy vodičského preukazu. Vďaka rovnakej funkčnej architektúre Bosch umožňuje aktualizáciu softvéru cez internet. Tie sa dajú stiahnuť z cloudu prostredníctvom aplikácie vo vlastnom smartfóne vodiča a nahrať do motocykla alebo motorového vozidla – napríklad na vykonanie všetkých príslušných aktualizácií alebo zlepšenie funkcií vozidla. To zvyšuje bezpečnosť a pohodlie a zároveň pomáha výrobcom rýchlejšie obslúžiť trh a ľahšie zavádzať inovácie.

Bosch predstavuje nový elektrický pohon s výkonom 6 kilowattov

Softvér nie je jedinou oblasťou, v ktorej spoločnosť Bosch dosahuje pokrok. Na úrovni hardvéru sa spoločnosť zameriava na nový vývoj efektívneho riadenia spaľovacích motorov a zároveň pracuje na riešeniach pre elektrické pohony. Do roku 2026 chce spoločnosť Bosch dosiahnuť obrat z elektromobility v rámci celej skupiny vo výške 6 miliárd eur. Tento trend naberá na sile aj v divízii Two-Wheeler & Powersports. „Najmä v ázijských krajinách, kde sú dvojkolesové vozidlá často základom mobility, môže elektrifikácia prispieť k obrovskému zlepšeniu kvality ovzdušia a kvality života na miestnej úrovni,“ tvrdí Liersch. Zatiaľ čo doteraz sa pozornosť sústreďovala na menšie výkonnostné triedy elektrických pohonných systémov do 3 kW, Bosch teraz otvára nové možnosti, kde integrovaný elektrický pohon s výkonom 6 kW spája radosť z jazdy s každodennou užitočnosťou. Vďaka svojim výkonnostným parametrom je nový motor ideálny pre architektúry vozidiel, ako sú veľké skútre alebo klasické motocykle, a to tak v mestskom prostredí, ako aj na terénne jazdy. Ako zdôraznil Liersch: „Nový motor Bosch s výkonom 6 kW, ktorého výroba sa začne v roku 2025, umožní výrobcom elektrifikovať segmenty dvojkolesových vozidiel, v ktorých sa doteraz používala skôr technológia spaľovacieho motora. Týmto spôsobom uspokojíme nielen požiadavky na každodenné potreby mobility v mestách, ale aj túžbu po pôžitku z jazdy mimo mestských centier.“

Riešenie 2 v 1 od spoločnosti Bosch ponúka integrovaný koncept riadenia motora s riadením vozidla a meničom. Jeho kompaktný dizajn, známy ako one-box solution, uvoľňuje úložný priestor vo vozidle pre batériu – podobne ako e-náprava Bosch pre osobné vozidlá. Okrem toho má motor pasívnu koncepciu chladenia, čo znamená, že pohon je chladený prúdom vzduchu namiesto zložitého systému chladenia vodou. Výrobcovia, ktorí sa rozhodnú pre nový elektromotor Bosch, tak môžu ušetriť náklady na systém.

Kontakt pre novinárov:
Jennifer Kallweit
Tel.: +49 711 811-42239
Email: jennifer.kallweit@de.bosch.com

Mobility je najväčšou obchodnou oblasťou Bosch Group. V roku 2022 vygenerovala 60 % prevádzkového obratu vo výške 52,6 miliardy eur. Vďaka tomu je Bosch Group jedným z najväčších dodávateľov automobilového priemyslu. Mobility sleduje víziu mobility, ktorá je bez nehôd, bez emisií a bez stresu, a spája odborné znalosti skupiny v oblastiach automatizácie, elektrifikácie a konektivity. Pre zákazníkov sú tak výsledkom integrované riešenia mobility. Medzi hlavné obchodné oblasti patria: Vstrekovacia technika a vedľajšie agregáty pre spaľovacie motory, rozmanité riešenia pre elektrifikáciu pohonu, bezpečnostné systémy pre automobily, asistenčné systémy a funkcie pre automatizovanú jazdu, technika pre používateľsky prívetivé informačné a zábavné systémy a komunikácia presahujúca rámec vozidla, servisné koncepty, ako aj technika a služby pre obchod s motorovými vozidlami. Bosch priniesol dôležité inovácie v automobilovej technike, napríklad elektronické ovládanie motoru, stabilizačný systém ESP alebo systém priameho vstrekovania nafty common rail.

Bosch Group je vedúcim medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 421 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosiahol podľa predbežných výsledkov obrat 88,2 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud k tomu, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom Bosch Group je zjednodušiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli vyvinuté či vyrobené s jej pomocou. Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka výrobkom a službám, ktoré sú inovatívne a vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo viac ako 60 krajinách sveta. Po započítaní predajných a servisných partnerov pokrýva globálna vývojárska, výrobná a obchodná sieť spoločnosti Bosch takmer všetky krajiny. S viac ako 400 pobočkami po celom svete je Bosch Group od roku 2020 uhlíkovo neutrálna (scopes 1 a 2). Súčasťou toho bola kompenzácia zvyškových emisií vo výške 0,7 milióna metrických ton CO₂ prostredníctvom uhlíkových kreditov v roku 2022. Scopes 1, 2 a 3 sú štandardne vykazované v súlade s protokolom GHG. Bosch zamestnáva 85 500 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja v 136 lokalitách po celom svete a takmer 44 000 softvérových inžinierov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?