Suche

Tlačová informácia #Biznis a ekonomika
Zdieľať tlačovú informáciu

Navigácia bez vodiča k nabíjacím staniciam – vďaka spoločnostiam Bosch a Cariad

Zahájenie testovania automatizovaného parkovania a nabíjania

  • Bosch a dcérska spoločnosť Volkswagenu Cariad testujú parkovanie bez vodiča a nabíjanie založené na automatizovanom parkovaní.
  • Služba automatického parkovania teraz zahŕňa aj automatické nabíjanie elektrických vozidiel.
  • Cieľom je vytvoriť ďalšie výhody pre zákazníkov automobilového priemyslu spojením automatizovaného parkovania a nabíjania.
  • Automatizované nabíjanie uľahčí cestu k elektromobilite.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Nemecko – Hľadanie parkovacieho miesta môže byť únavné a zdĺhavé, najmä v labyrinte parkovacích garáží rovnako ako následné hľadanie vozidla pri odchode. Podobný príbeh je aj hľadanie voľného nabíjacieho miesta pre elektromobily. Spoločnosť Bosch spolu s dcérskou spoločnosťou Volkswagenu Cariad momentálne testujú automatizované nabíjanie. Toto riešenie, ktoré vychádza z automatizovaného parkovacieho systému Bosch, navádza elektrické vozidlá bez pomoci vodiča na voľné parkovacie miesto vybavené nabíjacím miestom, kde ich nabíjací robot automaticky dobije. Po dokončení dobíjania vozidlo samo manévruje na iné parkovacie miesto. Aktuálne testujú Bosch a Cariad potrebnú technológiu v dvoch vlastných parkovacích garážach v Nemecku: V garáži pre zamestnancov spoločnosti Cariad v Ingolstadte je testovaná služba parkovania bez vodiča, zatiaľ čo vo vývojovej garáži spoločnosti Bosch v Ludwigsburgu sa testuje nabíjanie bez vodiča. Na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas spoločnosť Bosch odprezentuje technológie potrebné na automatizované nabíjanie.

Elektromobilita: Automatizácia k odstráneniu obáv z dojazdu

Jednoduché a priame nabíjanie je na prvom mieste v zozname prianí vodičov elektromobilov. Ich každodenná skúsenosť však hovorí niečo iné: Dlhé rady na nabíjacích miestach, blokovacie poplatky za neskoré odpojenie napájacieho kábla či samotná manipulácia s káblom. Služba automatizovaného nabíjania poskytne riešenie týchto problémov a výrazne zvýši pohodlie zákazníkov pri nabíjaní elektromobilov. Navyše táto technológia ponúka celý rad výhod pre výrobcov automobilov, prevádzkovateľov nabíjacích staníc, prevádzkovateľov parkovacích garáží, dodávateľov energie, ale aj pre životné prostredie, pre ktoré predstavujú elektrické vozidlá zníženie emisií uhlíka z cestnej dopravy.

Automatizácia zohráva kľúčovú úlohu v revolúcii mobility a prechode na elektromobilitu. Naše dve služby – automatické parkovanie a automatické nabíjanie – umožňujú používateľom využívať mobilitu oveľa plynulejšie,

hovorí Manuel Maier, viceprezident produktovej oblasti parkovania Level 4 spoločnosti Bosch.

„Jednoduché dobíjanie elektromobilov zmierňuje obavy ľudí z dojazdu a je nevyhnutné, aby sa elektromobilita rozšírila. Vďaka tomu môžu spoločnosti Bosch a Cariad zabezpečiť ešte efektívnejšie a pohodlnejšie parkovanie a nabíjanie.“

Veľký potenciál v tejto spolupráci vidí aj Rolf Dubitzky, vedúci parkovania v spoločnosti Cariad: „Sme mimoriadne radi, že môžeme spolu so spoločnosťou Bosch formovať budúcnosť automatizovaného parkovania a nabíjania. Naša spolupráca nám umožňuje testovať technológie v ranom štádiu vývoja vozidiel, aby bol konečný produkt spoľahlivý a ponúkal zákazníkom čo najlepší užívateľský zážitok.“

Nabíjacia služba: Automatizovaná cesta k väčšiemu pohodliu

Infraštruktúra navedie vozidlo na parkovacie miesto, kde robot otvorí nabíjaciu klapku a automaticky vloží nabíjací kábel a po úplnom nabití batérie vozidla ho opäť odpojí. Vozidlo následne odíde späť na bežné parkovacie miesto, čím uvoľní nabíjaciu stanicu pre ďalší elektromobil s vybitou batériou. To všetko umožňuje dobíjanie a parkovanie viacerých vozidiel bez ľudského zásahu. Zvyšuje sa tým účinnosť nabíjacej infraštruktúry, optimalizuje sa využívanie nabíjacích miest a zákazníci tak nemusia dlho čakať na nabíjacom mieste.

Automatizované parkovanie je prvou parkovacou službou bez vodiča SAE úrovne 4 na svete a už približne rok funguje v parkovacom dome P6 na letisku v Stuttgarte. Spoločnosť Bosch začala vybavovať touto infraštruktúrnou technológiou aj ďalšie parkovacie domy naprieč celým Nemeckom.

Tags: Mobilita, CES

Bosch na veľtrhu CES 2024:

  • TLAČOVÁ KONFERENCIA: Pondelok 8. januára 2024, od 9:00 do 9:45 (PST) s Dr. Tanjou Rückert, členkou predstavenstva spoločnosti Bosch a Mikom Mansuettim, prezidentom spoločnosti Bosch v Severnej Amerike, v sále Banyan ABCD, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas, South Convention Center, 3. poschodie, ako aj v priamom prenose na Bosch Media Service.
  • STÁNOK: 9. – 12. Januára 2024, v Central Hall, stánok č. 17207.
  • SLEDUJTE významné momenty z CES 2024 na Twitteri: #BoschCES.
  • PANELOVÁ DISKUSIA S EXPERTMI Z BOSCHU vo štvrtok 11. januára 2024:
    • „Elevate Your Space: Enhancing your Home with Smart Appliances,“ 15:00 (miestneho času), hotel Venetian, Lando 4302, stretnutie s Goncalom Costom, viceprezidentom pre oblasť Climate and Wellbeing v Severnej Amerike.
    • „Our Newest Cyber Threat is AI and AI is Our Biggest Defense”, 14:00 (miestneho času), Las Vegas Convention Center Západ / N258, stretnutie s Dr. Zico Kolterom, vedúcim výskumným pracovníkom pre umelú inteligenciu v spoločnosti Bosch.
    • „Future of Care: How Other Industries Shape Health”, 11:00 (miestneho času), Las Vegas Convention Center, Severné krídlo, stretnutie s Dr. Stefanom Finkbeinerom, generálnym riaditeľom spoločnosti Bosch Sensortec.

Kontakt pre novinárov:
Jennifer Gass
Tel.: +49 711 811 42239
Email: jennifer.gass@de.bosch.com

Bosch Group je popredným medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 429 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2023). Spoločnosť dosiahla v roku 2023 obrat vo výške 91,6 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud na to, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom skupiny Bosch je uľahčiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli s jej pomocou vyvinuté či vyrobené. Spoločnosť Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka inovatívnym výrobkom a službám, ktoré vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Skupinu Bosch tvorí spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo vyše 60 krajinách sveta. Vrátane predajných a servisných partnerov pokrýva celosvetová výrobná, inžinierska a predajná sieť Bosch takmer všetky krajiny sveta. Základom budúceho rastu spoločnosti je jej inovačná sila. V 136 pobočkách po celom svete zamestnáva Bosch približne 90 000 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja, z toho približne 48 000 softvérových inžinierov.

Spoločnosť založil v roku 1886 v Stuttgarte Robert Bosch (1861–1942) ako „dielňu pre jemnú mechaniku a elektrotechniku“. Obchodno-právna štruktúra spoločnosti Robert Bosch GmbH zaisťuje podnikateľskú samostatnosť Bosch Group. To umožňuje spoločnosti dlhodobo plánovať a investovať do dôležitých podnikateľských zámerov pre zabezpečenie budúcnosti. Deväťdesiatštyri percent majetkových podielov Robert Bosch GmbH patrí verejno-prospešnej spoločnosti Robert Bosch Stiftung GmbH (Nadácia Roberta Boscha). Ostatné podiely vlastní rodina Roberta Boscha, cez spoločnosť vlastnenú rodinou a cez spoločnosť Robert Bosch GmbH. Väčšinové hlasovacie práva však má spoločnosť Robert Bosch Industrietreuhand KG, priemyselný trust, ktorá taktiež vykonáva funkciu vlastníkov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?