Suche

Tlačová informácia #Automatizovaná mobilita
Zdieľať tlačovú informáciu

Automatizovaná jazda: Bosch a Cariad – dcérska spoločnosť Volkswagen – sa dohodli na komplexnej spolupráci

Spolupráca na vývoji prináša funkcie automatizovanej jazdy rýchlejšie do všetkých tried vozidiel

  • Bezpečná, pohodlná a prirodzená jazda: Jazdné funkcie hands-free vznikajú pre jeden z najväčších vozových parkov na svete.
  • Know-how na druhú: Viac než 1 000 odborníkov zo spoločností Bosch a Cariad pracuje spoločne na vývoji.
  • Riešenie pre dnešok aj zajtrajšok: Vývojová platforma slúži ako základ pre fázy rozširovania automatizovanej jazdy až na úroveň 3.
  • Sú vypracované a vyhodnotené spoločné ciele vývoja pre úroveň 4.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Wolfsburg, Ingolstadt – Väčšia bezpečnosť a komfort pre vodičov, rýchlejšia dostupnosť automatizovaných jazdných funkcií pre všetky triedy vozidiel: Bosch a Cariad, softvérová dcérska spoločnosť koncernu Volkswagen, na tomto cieli teraz spolupracujú a dohodli sa na komplexnom partnerstve. Spoločnosti chcú, aby sa stala čiastočne a vysoko automatizovaná jazda masovou záležitosťou a bola dostupná pre každého. Cieľom je poskytnúť vozidlám koncernových značiek Volkswagen funkcie, ktoré umožnia vodičovi občas doslova zložiť ruky z volantu. Ide o takzvané hands-free systémy úrovne 2 do mesta, na vidiek a diaľnicu, a systém, v ktorom vozidlo preberá kompletné riadenie na diaľnici (úroveň 3 SAE). Prvé funkcie majú byť implementované v roku 2023.

Obe spoločnosti spoločne vyvíjajú najmodernejšiu a jednotnú softvérovú platformu pre čiastočne a vysoko automatizovanú jazdu. V budúcnosti nájde uplatnenie vo všetkých súkromne používaných triedach vozidiel značiek koncernu Volkswagen – a teda v jednom z najväčších svetových vozových parkov. Všetky súčasti spolupráce je teda možné integrovať aj do vozidiel a ekosystémov iných výrobcov automobilov.

Odborné znalosti softvéru a sériovej výroby

„Cesta k jazde bez vodiča prebieha pri súkromných automobiloch krok za krokom – v spoločnosti Bosch na tom úspešne pracujeme už niekoľko rokov. Spoločne so spoločnosťou Cariad teraz urýchľujeme zavádzanie čiastočne a vysoko automatizovaných jazdných funkcií na trh vo všetkých triedach vozidiel a sprístupňujeme ich tak všetkým. Cestná premávka tak bude bezpečnejšia a pohodlnejšia,“ hovorí člen predstavenstva spoločnosti Bosch Dr. Markus Heyn. „Výsledné riešenia môžeme ponúknuť aj našim ďalším zákazníkom a stanoviť tak nové štandardy.“ Partneri majú potrebné silné stránky na to, aby mohli v širokom meradle zavádzať stále viac automatizované jazdy: desiatky rokov skúseností so sériovou výrobou, so škálovateľnosťou a so schvaľovaním systémov vozidiel, ako aj know-how v oblasti softvéru, vývoja založeného na dátach a umelej inteligencie.

Cesta k jazde bez vodiča prebieha pri súkromných automobiloch krok za krokom – v spoločnosti Bosch na tom úspešne pracujeme už niekoľko rokov. Spoločne so spoločnosťou Cariad teraz urýchľujeme zavádzanie čiastočne a vysoko automatizovaných jazdných funkcií na trh vo všetkých triedach vozidiel a sprístupňujeme ich tak všetkým. Cestná premávka tak bude bezpečnejšia a pohodlnejšia.

Člen predstavenstva spoločnosti Bosch Dr. Markus Heyn

„Automatizovaná jazda je pre náš priemysel kľúčovou oblasťou budúcnosti. Vďaka našej spolupráci spoločne posilníme Nemecko ako miesto pre inovácie. Spoločnosti Bosch a Cariad ďalej rozširujú svoje kompetencie v oblasti vývoja technológií budúcnosti,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Cariad Dirk Hilgenberg. „Podporujeme tak našu ambíciu prinášať našim zákazníkom na trh v pravý okamih tie najlepšie možné riešenia.“

Automatizovaná jazda je pre náš priemysel kľúčovou oblasťou budúcnosti. Vďaka našej spolupráci spoločne posilníme Nemecko ako miesto pre inovácie. Spoločnosti Bosch a Cariad ďalej rozširujú svoje kompetencie v oblasti vývoja technológií budúcnosti.

Generálny riaditeľ spoločnosti Cariad Dirk Hilgenberg

Inteligentné spracovanie informácií z reálneho prostredia

V rôznych závodoch oboch spoločností, najmä v Stuttgarte a Ingolstadte, budú spolupracovníci divízie Bosch Cross-Domain Computing Solutions a spoločnosti Cariad spoločne vyvíjať funkcie čiastočne a vysoko automatizovanej jazdy – globálne prepojené a v zmiešaných, agilných tímoch. V špičke počas obdobia projektu bude na nevyhnutných moduloch – od middlewaru až po jednotlivé aplikácie – pracovať oveľa viac než 1 000 odborníkov z oboch spoločností. Obe spoločnosti už zahájili nábor nových talentov na trhu pre vzájomnú spoluprácu.

Dôraz je kladený na vývoj dátového softvéru na základe informácií z 360-stupňového environmentálneho prieskumu. Na tieto účely sa vytvára vysoko inovatívne vývojové prostredie na zber, analýzu a spracovanie dát, ktoré okrem iného využíva metódy umelej inteligencie. Výpočet je jednoduchý: Čím komplexnejší je základ informácií z reálnej cestnej premávky, tým robustnejšie a prirodzenejšie môžu byť čiastočne a vysoko automatizované jazdné funkcie. To sa týka napríklad ďalších vrstiev pre mapy s vysokým rozlíšením na lokalizáciu a priečne a pozdĺžne navádzanie vozidiel, na ktorých sa v rámci spolupráce taktiež pracuje. Platí to však aj pre každodenné situácie pri jazde a pre zvláštne prípady v cestnej premávke (tzv. Corner Cases), ktoré sa vyskytujú len zriedka, ale o to zložitejšie je pre systém ich riešenie.

Spracovanie informácií v reálnom čase

„Pre vývoj automatizovanej jazdy je najlepšou školou skutočná cestná premávka. S pomocou jedného z najväčších prepojených vozových parkov na svete získavame obrovskú databázu, ktorá nám umožňuje posunúť systémy automatizovanej jazdy na novú úroveň. Všetci naši zákazníci z toho budú môcť ťažiť,“ hovorí Dr. Mathias Pillin, prezident divízie Bosch Cross-Domain Computing Solutions. „Spoločne môžeme testovať funkcie automatickej jazdy vo vozidlách a rýchlejšie ich implementovať. V tomto procese sa spoločne rozvíjame: Bosch a Cariad ako tím. Ide o jedinečnú spoluprácu v automobilovom priemysle,“ hovorí Dr. Ingo Stürmer, vedúci projektu spolupráce v spoločnosti Cariad.

To zahŕňa skutočnosť, že údaje získané z reálnej premávky plynú nepretržite a v reálnom čase do ďalšieho vývoja. V neposlednom rade sa s každým kilometrom prejdeným v reálnej premávke a s dátami, ktoré sa pritom zhromažďujú, vyhodnocujú a spracovávajú, rozširuje informačná základňa potrebná na realizáciu vyššej úrovne automatizovanej jazdy a na jej bezpečnú a spoľahlivú realizáciu na cestách. Partneri sa dohodli, že preskúmajú aj možné spoločné ciele a časové plány vývoja smerom k plne automatizovanej jazde (SAE Level 4).

Vzorec tohto vyváženého partnerstva je: jedna z najväčších svetových automobilových spoločností plus jeden z najväčších dodávateľov automobilového priemyslu rovná sa obrovský krok k rozvoju automatizovanej jazdy.

Kontakt pre novinárov Bosch:
Caroline Schulke
Telefón: +49 711 811 7088
caroline.schulke@de.bosch.com
Twitter: @BoschPresse

Kontakt pre novinárov Cariad:
Fabian Lebersorger
Telefón: +49 174 612 78 29
fabian.lebersorger@volkswagen.de
Twitter: @cariad_tech

Mobility je najväčšou obchodnou oblasťou Bosch Group. V roku 2022 vygenerovala 60 % prevádzkového obratu vo výške 52,6 miliardy eur. Vďaka tomu je Bosch Group jedným z najväčších dodávateľov automobilového priemyslu. Mobility sleduje víziu mobility, ktorá je bez nehôd, bez emisií a bez stresu, a spája odborné znalosti skupiny v oblastiach automatizácie, elektrifikácie a konektivity. Pre zákazníkov sú tak výsledkom integrované riešenia mobility. Medzi hlavné obchodné oblasti patria: Vstrekovacia technika a vedľajšie agregáty pre spaľovacie motory, rozmanité riešenia pre elektrifikáciu pohonu, bezpečnostné systémy pre automobily, asistenčné systémy a funkcie pre automatizovanú jazdu, technika pre používateľsky prívetivé informačné a zábavné systémy a komunikácia presahujúca rámec vozidla, servisné koncepty, ako aj technika a služby pre obchod s motorovými vozidlami. Bosch priniesol dôležité inovácie v automobilovej technike, napríklad elektronické ovládanie motoru, stabilizačný systém ESP alebo systém priameho vstrekovania nafty common rail.

Bosch Group je vedúcim medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 421 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosiahol podľa predbežných výsledkov obrat 88,2 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud k tomu, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom Bosch Group je zjednodušiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli vyvinuté či vyrobené s jej pomocou. Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka výrobkom a službám, ktoré sú inovatívne a vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo viac ako 60 krajinách sveta. Po započítaní predajných a servisných partnerov pokrýva globálna vývojárska, výrobná a obchodná sieť spoločnosti Bosch takmer všetky krajiny. S viac ako 400 pobočkami po celom svete je Bosch Group od roku 2020 uhlíkovo neutrálna (scopes 1 a 2). Súčasťou toho bola kompenzácia zvyškových emisií vo výške 0,7 milióna metrických ton CO₂ prostredníctvom uhlíkových kreditov v roku 2022. Scopes 1, 2 a 3 sú štandardne vykazované v súlade s protokolom GHG. Bosch zamestnáva 85 500 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja v 136 lokalitách po celom svete a takmer 44 000 softvérových inžinierov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Bosch Group je vedúcim medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 394 500 zamestnancov (stav k 31. 12. 2020). Za rok 2020 dosiahla firma podľa predbežných výsledkov obrat 71,6 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility Solutions, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud k tomu, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom Bosch Group je prinášať inovácie pre prepojený život. Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka výrobkom a službám, ktoré sú inovatívne a vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a viac ako 440 dcérskych a regionálnych spoločností vo vyše 60 krajinách sveta. Po započítaní predajných a servisných partnerov pokrýva globálna vývojárska, výrobná a obchodná sieť spoločnosti Bosch takmer všetky krajiny. Základom pre ďalší rast firmy je jej sila inovácií. Bosch v oblasti výskumu a vývoja zamestnáva 73 000 ľudí v 126 lokalitách po celom svete a takmer 30 000 softvérových inžinierov.

Viac informacií na www.bosch.com, www.bosch.cz, www.iot.bosch.com, press.bosch.cz, twitter.com/BoschPresse.

Stále hľadáte niečo?