Suche

Tlačová informácia #Business/economy
Zdieľať tlačovú informáciu

Spoločnosť Bosch bezpečne a úspešne sprevádza autoservisy a trh s náhradnými dielmi v desaťročí zmien

Nové testovacie a diagnostické zariadenia, softvér a náhradné diely Bosch na prácu so všetkými typmi pohonných jednotiek

  • Spoločnosť Bosch skrátila na polovicu čas potrebný na nastavenie cieľovej polohy kalibračného a nastavovacieho zariadenia DAS 3000 na nastavenie asistenčných systémov vodiča
  • Prístup k chráneným údajom o vozidle prostredníctvom diagnostického softvéru Esitronic rozšírený o významných výrobcov áut
  • Meracie zariadenie Bosch BEA 090 s novou metódou merania emisií výfukových plynov moderných dieselových vozidiel
  • Testovacia stolica DCI 200 pre jednotlivé vstrekovače Common Rail - úsporné testovanie moderných naftových vstrekovačov
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Karlsruhe/Plochingen/Frankfurt nad Mohanom, Nemecko – Divízia Bosch Automotive Aftermarket predstavuje na veľtrhu Automechanika konajúcom sa vo Frankfurte nad Mohanom v dňoch 13. až 17. septembra 2022 širokú škálu inovácií a noviniek pro autoservisy. Vďaka ním môžu nezávislé a viac-značkové servisy vykonávať diagnostiku, údržbu a opravy aj najnovších modelov vozidiel efektívne a vo vysokej kvalite. Nové testovacie a diagnostické nástroje Bosch, vybavené najmodernejšími meracími metódami, umožňujú testovanie v súlade s aktuálnymi legislatívnymi požiadavkami. „Ešte nikdy v histórii automobilizmu sa servisy nemuseli vyznať v toľkých technológiách naraz. Doteraz sa museli predovšetkým dobre orientovať v spaľovacích motoroch – k nim sa práve teraz pridávajú najrôznejšie hybridné pohonné jednotky a elektromotory. A čoskoro sa pridajú aj palivové články. Bosch je pre servisy spoľahlivým partnerom pri riešení všetkých týchto obrovských technických výziev,“ povedal na veľtrhu Automechanika vo Frankfurte Rupert Hoellbacher, prezident divízie Bosch Automotive Aftermarket.

Presná a efektívna údržba súčasných aj budúcich automatizovaných vozidiel – teraz ešte rýchlejšia

Spoločnosť Bosch vyvinula zariadenie DAS 3000 na presné nastavenie a kalibráciu senzorov a kamerových systémov, ktoré podporujú moderné asistenčné systémy vodiča vo vozidlách rôznych výrobcov. To umožňuje presnú kalibráciu asistenčných systémov po servisných alebo opravárenských prácach. Časovo najnáročnejším procesom je nastavenie cieľovej polohy, keď sa kalibračné zariadenie s vozidlom presne a správne prepája v súlade so špecifikáciami výrobcu. ADAS One Solution je nový softvér, ktorý skracuje dobu potrebnú na tento úkon o viac ako 50 % v porovnaní s bežnými metódami merania. Tento nový polohovací softvér, zabudovaný do diagnostického softvéru Esitronic spoločnosti Bosch, sprevádza užívateľa procesom nastavenia kalibračnej dosky pomocou grafických animácií, ktoré mu presne ukazujú cieľovú a skutočnú polohu kalibračných dosiek okolo vozidla.

Spoločnosť Bosch integruje do diagnostického softvéru Esitronic prístup k chráneným dátam vozidiel Ford, Porsche a Tesla

Pravidelné aktualizácie diagnostického softvéru Bosch Esitronic 2.0 Online najmä pre nezávislé a viac-značkové autoservisy znamenajú, že sú odteraz schopné efektívne a spoľahlivo vykonávať servis a opravy aj najnovších modelov vozidiel. Spoločnosť Bosch vyvinula štandardizované riešenie v podobe Secure Diagnostic Access (SDA), ktoré umožňuje prístup k chráneným diagnostickým dátam rôznych výrobcov automobilov priamo z Esitronic 2.0 Online. To znamená, že servisy môžu využívať svoj diagnostický softvér a licencie na diagnostiku riadiacich jednotiek taktiež na prístup k chráneným dátam vozidiel Ford a Porsche, bez ohľadu na to, či sú dáta od automobilky na mieste k dispozícii. Následne môžu vykonávať práce na funkciách ako sú asistenčné systémy vodiča. Už pred touto novinkou bolo možné používať Bosch SDA na bezproblémový prístup k vozidlám Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Abarth, Chrysler, Jeep, Dodge/RAM, Mercedes-Benz a Volkswagen Group.

Navyše od augusta môžu užívatelia Esitronicu získať pomoc pri práci na vozidlách Tesla. Po najnovšej aktualizácii systému Esitronic možno modely Tesla S a X pripojiť k diagnostickému testovaciemu zariadeniu Bosch prostredníctvom jeho rozhrania OBD, a to v prípade, že má servis platnú licenciu na diagnostiku riadiacej jednotky. Ďalšie modely Tesla budú nasledovať.

Robustný, praktický tablet PC na mobilné použitie v servise

Spoločnosť Bosch vyvinula nástupcu osvedčeného modelu DCU 100. Nová diagnostická riadiaca jednotka DCU 120 ponúka vylepšené funkcie a zdokonalenú technológiu. Vďaka veľkej 11,6palcovej obrazovke, resp. kapacitnému dotykovému displeju, sa nový tablet PC veľmi ľahko používa. Na ovládanie dotykovej obrazovky stačí ľahký dotyk prstu. Kvalitné zobrazenie, ktoré poskytuje veľká obrazovka s rozlíšením Full HD, navyše zlepšuje čitateľnosť obsahu softvéru pre servisy Bosch. Výkonný mikroprocesor zabezpečuje spoľahlivú prevádzku všetkých softvérových balíčkov Bosch, ako je Esitronic alebo softvér na testovanie a diagnostiku asistenčných systémov vodiča, Connected Repair, analýzu systémov vozidla a analýzu emisií. DCU 120 zvláda tiež funkciu PassThru, ktorá servisom umožňuje načítať diagnostické dáta výrobcov automobilov. Vďaka tomu je nový tablet PC pripravený aj na budúce servisné aplikácie a systémy. Výdrž batérie tabletu PC DCU 120 je približne päť hodín, čo je dvakrát viac ako pri jeho predchodcovi. Spolu s robustnou konštrukciou so stupňom ochrany IP65 je tak zariadenie Bosch ideálne hlavne na mobilné použitie.

Vysoká presnosť merania pri testovaní emisií výfukových plynov pomocou čítačky častíc BEA090

Od 1. januára 2023 musia byť pri všetkých vozidlách s dieselovými motormi splňujúcich normu Euro 6/VI vykonávané pravidelné kontroly emisií výfukových plynov, pri ktorých sa meria tiež počet častíc vo výfukových plynoch. Nová čítačka častíc Bosch BEA 090 plní túto úlohu pomocou obzvlášť presnej metódy kondenzačnej čítačky častíc, CPC. Dopĺňa súčasné analyzátory emisií Bosch, ako je napríklad BEA 550. Metóda CPC je vhodná aj na budúce prísnejšie metódy meraní pevných častíc, a teda na dlhodobé použitie v servisoch a v skúšobniach. BEA 090 využíva pomocou Bluetoothu osvedčený softvér BEA PC na spojenie s analyzátorom emisií.

Úsporné testovanie vstrekovačov Common Rail

Nové emisné normy znamenajú, že presné testovanie a kalibrácia vstrekovačov Common Rail inštalovaných v moderných vznetových motoroch sú stále dôležitejšie. Nové testovacie zariadenia Bosch DCI 200 na jednotlivé vstrekovače Common Rail ich dokáže presne a spoľahlivo testovať v osobných a úžitkových vozidlách. Vďaka novému meraciemu systému navyše možno DCI 200 použiť aj na testovanie vstrekovačov vybavených najnovšími systémami riadenia vstrekovania, ako je riadenie zatvárania ventilov a riadenie zatvárania ihiel. Okrem moderných meracích technológii sa prístroj DCI vyznačuje efektívnymi a ergonomickými pracovnými postupmi a intuitívnou koncepciou ovládania. Testovanie upnutého vstrekovača trvá menej ako 15 minút.

Univerzálne senzory tlaku v pneumatikách zjednodušujú servisom a obchodníkom manažovanie skladových zásob

Nový univerzálny senzor tlaku v pneumatikách QUICK FIT je kompatibilný s viac ako 90 % všetkých vozidiel v EÚ – a to pomocou len jedného senzoru a štyroch komerčne dostupných variantov ventilov. To znamená, že veľkoobchodníci a servisy môžu obslúžiť veľmi veľký podiel trhu s vozidlami tým, že budú mať na sklade len štyri druhy dielov na výmenu chybných senzorov tlaku v pneumatikách. Na programovanie senzorov QUICK FIT odporúča spoločnosť Bosch svoj nový programovací nástroj TPA 300, ktorý bol vyvinutý špeciálne na rýchlu a jednoduchú konfiguráciu univerzálnych senzorov tlaku v pneumatikách pre konkrétne vozidlo. Vďaka pravidelným aktualizáciám softvéru pre funkcie zariadenia zahŕňajúcom vozidlá a senzory budú mať servisy s nástrojom TPA 300 vždy aktuálne informácie.

Nový stierač čelného skla s integrovanou funkciou rozprašovania

Spoločnosť Bosch predstavuje Aerotwin J.E.T Blade, nový stierač čelného skla s tryskami integrovanými do lišty. Výsledkom je lepšie stieranie bez obťažujúceho zahmlenia, a tým taktiež lepší výhľad a väčšia bezpečnosť jazdy. Množstvo modelov značiek Ford, Mercedes-Benz, Tesla a Volvo sú vybavené stieračmi s lištami s integrovanou funkciou rozprašovania už vo výrobe. Pre tieto vozidlá je odteraz k dispozícii nová stieracia lišta Bosch Aerotwin J.E.T.

Kabínový filter FILTER+pro na čerstvý a čistý vzduch vo vozidle

Spoločnosť Bosch odteraz svojim rozsiahlym portfóliom kabínových filtrov pre trh s náhradnými dielmi pokrýva – od štandardných a uhlíkových, až po novo vyvinutý filter FILTER+pro – až 96 % všetkých vozidiel v Európe. Pri elektrických a hybridných vozidlách je pokrytie trhu rovnako veľmi vysoké, a to 93 percent. Spoločnosť uskutočnila ďalšie významné vylepšenie osvedčeného filtru FILTER+. Nový FILTER+pro, ktorý do konca roka 2023 nahradí v sortimente svojho predchodcu, si poradí nielen s alergénmi, peľom, jemnými časticami, škodlivými výparmi a baktériami, ale účinne bojuje aj proti vírusom a plesniam. Okrem toho, že kabínové filtre zaisťujú čistejší vzduch vo vozidle, a tým aj zamedzujú mnohým alergickým reakciám, znižujú tiež zahmlievanie okien a minimalizujú množstvo usadenín na vnútornej strane čelného skla, ktoré môžu prispievať k oslňovaniu.

Multifunkčný nabíjací kábel pre všetky elektrické vozidlá

Pre vodičov elektromobilov a hybridných vozidiel je to častý problém – v kufri musia mať dva rôzne káble podľa toho, či dobíjajú v domácej 230V zásuvke alebo na dobíjacej stanici na ceste. Nový nabíjací kábel Bosch Flexible Charging Cable je vhodný ako na nabíjanie z domácej zásuvky (pokiaľ nie je k dispozícii nabíjačka wallbox), tak z dobíjacej stanice na trase. Pretože je riadiaca a bezpečnostná technológia integrovaná v konektoroch nabíjacieho káblu, nie je nutná žiadna ďalšia kontrolná skrinka. Už len vďaka tomu sa hmotnosť káblu zníži o 40 percent. Flexibilný nabíjací kábel pre plug-in hybridné a elektrické vozidlá ďalej rozširuje portfólio elektromobility Bosch.

Plánovanie, rezervácie a správa technických školení na novej internetovej platforme spoločnosti Bosch

Riešenie Bosch Automotive Training Solutions, ktoré spoločnosť Bosch vyvinula pre všetky trhy na celom svete, teraz vo svojom štandardizovanom webovom prevedení poskytuje autoservisom moderný a ľahko ovládateľný nástroj na správu školení. Servisy môžu napríklad pomocou Bosch Automotive Training Solutions vytvárať prehľadné plány školení pre všetkých zamestnancov, spravovať technické kurzy v učebniach v školiacich strediskách Bosch a rezervovať e-learningové kurzy a miesta v online kurzoch. V budúcnosti budú na stránkach Bosch Automotive Training Solutions prístupné certifikáty o absolvovaných školeniach, a tiež všetky faktúry za školenia zakúpené online.

Kontakt pre novinárov:
Pavel Roman
Tel.: +420 261 300 595
Email: pavel.roman@cz.bosch.cz

Divízia Automotive Aftermarket (AA) dodáva moderné diagnostické a dielenské vybavenie a širokú škálu náhradných dielov do celého sveta - od nových náhradných a výmenných dielov po riešenie opráv - pre osobné automobily a úžitkové vozidlá. Produktové portfólio AA sa skladá z originálneho vybavenia Bosch, ako aj z produktov a služieb špecifických pre aftermarket, ktoré boli vyvinuté a vyrobené interne. Približne 14 000 zamestnancov vo viac než 150 krajinách a celosvetová logistická sieť zaisťujú, že náhradné diely sa k zákazníkovi dostanú rýchlo a včas. AA taktiež ponúka testovaciu a dielenskú techniku, software na diagnostiku, servisné školenia a technické informácie a servisné služby. Divízia je taktiež zodpovedná za obchod so servismi „Bosch Service“, jedným z najväčších nezávislých reťazcov na svete s približne 15 000 servismi a viac než 1 000 „AutoCrew“ partnermi.

Viac informácií na www.boschaftermarket.com

Bosch Group je vedúcim medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 421 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosiahol podľa predbežných výsledkov obrat 88,2 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud k tomu, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom Bosch Group je zjednodušiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli vyvinuté či vyrobené s jej pomocou. Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka výrobkom a službám, ktoré sú inovatívne a vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo viac ako 60 krajinách sveta. Po započítaní predajných a servisných partnerov pokrýva globálna vývojárska, výrobná a obchodná sieť spoločnosti Bosch takmer všetky krajiny. So svojimi viac než 400 pobočkami po celom svete je skupina Bosch od prvého štvrťroku roku 2020 CO2 neutrálna. Inovačná sila spoločnosti je základom budúceho rastu. Bosch zamestnáva 85 500 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja v 136 lokalitách po celom svete a takmer 44 000 softvérových inžinierov.

Spoločnosť založil v roku 1886 v Stuttgarte Robert Bosch (1861–1942) ako „dielňu pre jemnú mechaniku a elektrotechniku“. Obchodno-právna štruktúra spoločnosti Robert Bosch GmbH zaisťuje podnikateľskú samostatnosť Bosch Group. To umožňuje spoločnosti dlhodobo plánovať a investovať do dôležitých podnikateľských zámerov pre zabezpečenie budúcnosti. Deväťdesiatštyri percent majetkových podielov Robert Bosch GmbH patrí verejno-prospešnej spoločnosti Robert Bosch Stiftung GmbH (Nadácia Roberta Boscha). Ostatné podiely vlastní rodina Roberta Boscha, cez spoločnosť vlastnenú rodinou a cez spoločnosť Robert Bosch GmbH. Väčšinové hlasovacie práva však má spoločnosť Robert Bosch Industrietreuhand KG, priemyselný trust, ktorá taktiež vykonáva funkciu vlastníkov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?