Suche

Tlačová informácia #Automatizovaná mobilita
Zdieľať tlačovú informáciu

Bosch po novom ponúka riešenie na rozpoznávanie okolia vozidla prostredníctvom videa ako samostatný softvérový produkt

Základ pre asistenciu vodiča a automatizované riadenie

  • Video riešenie na rozpoznávanie okolia vozidla je základom pre asistované a automatizované riadenie a parkovanie na SAE úrovniach 0 až 4.
  • Spoločnosť Bosch ponúka riešenie na rozpoznávanie okolia vozidla prostredníctvom videa ako modulárny softvérový balík, ktorý je nezávislý od hardvéru a možno ho použiť v rôznych systémoch na čipe (SoC).
  • Zákazníci si môžu flexibilne zostaviť individuálne riešenia.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Nemecko – Monotónne a zdĺhavé cesty či dopravné kolóny: Mnohí vodiči chcú využiť čas strávený za volantom inak, než neustálym sledovaním dopravnej situácie. Vďaka čoraz viac automatizovaným jazdným funkciám vytvára spoločnosť Bosch technické možnosti, ktoré umožňujú aspoň čiastočný oddych od šoférovania. Predpokladom na to sú spoľahlivé informácie o okolí vozidla: Len tak môže vozidlo samostatne, bezpečne a pohodlne manévrovať v premávke. Na ceste od asistovanej k automatizovanej jazde a parkovaniu zohráva dôležitú úlohu rozpoznávanie okolia na základe videa. Spoločnosť Bosch poskytuje nielen hardvér v kombinácii so softvérom, ale nedávno začala ponúkať ako samostatný produkt aj softvér na rozpoznávanie okolia vozidla prostredníctvom videa. Softvér Bosch sa môže používať hardvérovo nezávisle od rôznych tzv. systémov na čipe (SoC). To dáva výrobcom automobilov maximálnu flexibilitu. Na veľtrhu IAA Mobility 2023 v Mníchove spoločnosť Bosch po prvýkrát predstaví nielen video riešenie na rozpoznávanie okolia vozidla ako samostatný softvér, ale aj samostatné kamerové hlavy ako hardvér.

Softvér ako rozhodujúci faktor automatizovanej mobility

Vodiči očakávajú, že ich vozidlá bude možné aktualizovať, podobne ako smartfóny. V budúcnosti sa funkcie budú do vozidla sťahovať ako aplikácie bez potreby obnovy hardvéru. „Budúcnosť mobility je softvérovo definovaná. Reorganizujeme naše portfólio pre asistenciu vodiča a ponúkame našim zákazníkom presne také riešenie, aké potrebujú,“ hovorí Christoph Hartung, predseda divízie Cross-Domain Computing Solutions, ktorá v rámci spoločnosti Bosch zastrešuje okrem iného asistované a automatizované riadenie. Softvér sa stáva rozhodujúcim faktorom pri vývoji elektronických systémov v automobiloch a najmä v oblasti asistencie vodiča. V tejto súvislosti Bosch rozširuje svoje portfólio pre asistovanú a automatizovanú jazdu a parkovanie. V budúcnosti budú na trh samostatne prichádzať aj hardvérové a softvérové komponenty.

Budúcnosť mobility je softvérovo definovaná. Reorganizujeme naše portfólio pre asistenciu vodiča a ponúkame našim zákazníkom presne také riešenie, aké potrebujú,

hovorí Christoph Hartung, predseda divízie Cross-Domain Computing Solutions.

Softvér na rozpoznávanie okolia prostredníctvom videa

Popri radare a ultrazvuku je video jedným z niekoľkých senzorov, ktoré sa používajú na snímanie okolia vozidla pri asistovanej a automatizovanej jazde. Obrazové údaje zaznamenané viacerými snímačmi, ako sú nové kamerové hlavy Bosch, sa spracúvajú softvérom Bosch a sú k dispozícii pre ďalšie asistenčné funkcie vodiča v oblasti riadenia a parkovania. Týmto spôsobom možno implementovať funkcie, ktoré môžu zvýšiť bezpečnosť. Ako príklad uvádzame: automatické brzdenie pri jazde alebo cúvaní; rôzne komfortné funkcie, ako je adaptívne udržiavanie vzdialenosti a tempomat; aktívna zmena jazdného pruhu; parkovací asistent alebo automatická jazda na diaľnici, poľnej ceste alebo v meste. Softvér Bosch sa spolieha na metódy umelej inteligencie, ako napr. hlboké neurónové siete na rozpoznávanie a klasifikáciu objektov. Spoločnosť Bosch môže pri tréningu týchto sietí čerpať z celosvetových databáz, a tak zohľadniť špecifické a miestne požiadavky danej krajiny.

Od jednotlivých komponentov až po kompletné systémy z jedného zdroja

„Sme svedkami trendu, že zákazníci sa už nespoliehajú na kompletný balík od dodávateľa, ale čoraz viac požadujú jednotlivé konkurenčne kompatibilné komponenty. To je výzva pre tento priemysel: Kompatibilný už nemusí byť len hardvér, ale aj softvér, ktorý musí byť použiteľný nezávisle od hardvéru a obsluhy, “ hovorí Sven Lanwer, vedúci divízie Driver Experience (ADAS) v spoločnosti Bosch.

Spoločnosť má dlhoročné skúsenosti s vývojom kompletných kamerových systémov pre asistenciu vodiča, ako aj so špeciálnym aplikačným softvérom a softvérovou integráciou. Kombinácia nášho hardvérového a softvérového know-how je jednou z veľkých predností našej spoločnosti. Bosch bude pokračovať vo vývoji nových inteligentných senzorov so zabudovaným softvérom. Kombinácia kamerových hláv a integračnej platformy ADAS (Advanced Driver Assistance Systems) – vysoko výkonného počítača spoločnosti Bosch pre oblasť ADAS – zároveň umožňuje našim zákazníkom vytvárať individuálne riešenia modulárnym a škálovateľným spôsobom.

Odborné znalosti hardvéru a softvéru z jedného zdroja

Či už ide o senzory, palubné počítače alebo softvér – Bosch vyvíja a vyrába kľúčové komponenty pre moderné vozidlá pod jednou strechou. To zahŕňa aj viac ako 250 miliónov ročne vyrobených riadiacich jednotiek, ktoré sú tiež vybavené vlastným softvérom. Naša spoločnosť sa však nestratí ani v ďalšej čoraz dôležitejšej oblasti – integrácii softvéru z rôznych zdrojov a spolupráci medzi automobilovým a IT priemyslom. Bosch disponuje aj integračnou odbornou znalosťou.

Kontakt pre novinárov:
Jennifer Kallweit
Tel: +49 711 811 42239
Twitter: @JCKallweit

TLAČOVÁ KONFERENCIA BOSCH: pondelok 4. septembra 2023, 11:20-11:40: s Dr. Stefanom Hartungom, predsedom predstavenstva spoločnosti Robert Bosch, a Dr. Markusom Heynom, členom predstavenstva spoločnosti Bosch a predsedom predstavenstva Bosch Mobility, v stánku Bosch D10 v hale B3 a v živom vysielaní na Bosch Media Service.

Panelové diskusie s expertmi z Boschu na veľtrhu IAA Mobility 2023:

  • Streda 6. septembra; 10:00-10:15 na hlavnom pódiu:
    Keynote: „Life in motion – Why sustainable mobility is about more than just technology“ s Dr. Stefanom Hartungom, predsedom predstavenstva spoločnosti Bosch.
  • Štvrtok 7. septembra; 11:15-11:30 na hlavnom pódiu:
    Keynote: „ Paving the way to centralized architectures & software-defined vehicles“ s Dr. Mathiasom Pillinom, s výkonným riaditeľom pre oblasť technológií v Bosch Mobility.
  • Štvrtok 7. septembra; 15:00-15:45 na žltom pódiu:
    Zameranie na Data & Next Level User Experience: „Software defined mobility enabling a completely new vehicle motion experience“ s Mariellou Minutolo, s členkou predstavenstva spoločnosti ETAS a Stephanom Stassom, členom predstavenstva divízie Chassis Systems Control

Bosch na IAA Experience:
IAA Experience na IAA Open Space v centre Mníchova bude otvorená od 5. do 9. septembra 2023 od 10:00 do 20:00. V nedeľu, 10. septembra 2023, bude IAA Experience otvorená do 17:00.

  • Nový model Performance Line SX a ďalšie produkty Bosch eBike Systems si môžete vyskúšať počas IAA na cyklistickej testovacej dráhe v Anglickej záhrade. Okrem toho budú na Open Space na námestí Odeonsplatz k dispozícií odborníci na produkty Bosch eBike, ktorí zodpovedajú vaše otázky.
  • moveID, projekt spoločnosti Bosch v rámci rodiny projektov Gaia-X 4 Future Mobility, predvedie živú ukážku s dvomi elektromobilmi.
    moveID tu prvýkrát predstaví aplikáciu MOBIX, ktorá umožňuje užívateľom anonýmne nabíjať a parkovať na ľubovoľnom mieste v súlade s obecným nariadením o ochrane osobných údajov. Predstavené budú aj nové služby mobility a obchodné príležitosti, ktoré vznikajú vďaka využitiu decentralizovaných technológií.

Mobility je najväčšou obchodnou oblasťou Bosch Group. V roku 2022 vygenerovala 60 % prevádzkového obratu vo výške 52,6 miliardy eur. Vďaka tomu je Bosch Group jedným z najväčších dodávateľov automobilového priemyslu. Mobility sleduje víziu mobility, ktorá je bez nehôd, bez emisií a bez stresu, a spája odborné znalosti skupiny v oblastiach automatizácie, elektrifikácie a konektivity. Pre zákazníkov sú tak výsledkom integrované riešenia mobility. Medzi hlavné obchodné oblasti patria: Vstrekovacia technika a vedľajšie agregáty pre spaľovacie motory, rozmanité riešenia pre elektrifikáciu pohonu, bezpečnostné systémy pre automobily, asistenčné systémy a funkcie pre automatizovanú jazdu, technika pre používateľsky prívetivé informačné a zábavné systémy a komunikácia presahujúca rámec vozidla, servisné koncepty, ako aj technika a služby pre obchod s motorovými vozidlami. Bosch priniesol dôležité inovácie v automobilovej technike, napríklad elektronické ovládanie motoru, stabilizačný systém ESP alebo systém priameho vstrekovania nafty common rail.

Bosch Group je vedúcim medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 421 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosiahol podľa predbežných výsledkov obrat 88,2 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud k tomu, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom Bosch Group je zjednodušiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli vyvinuté či vyrobené s jej pomocou. Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka výrobkom a službám, ktoré sú inovatívne a vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo viac ako 60 krajinách sveta. Po započítaní predajných a servisných partnerov pokrýva globálna vývojárska, výrobná a obchodná sieť spoločnosti Bosch takmer všetky krajiny. S viac ako 400 pobočkami po celom svete je Bosch Group od roku 2020 uhlíkovo neutrálna (scopes 1 a 2). Súčasťou toho bola kompenzácia zvyškových emisií vo výške 0,7 milióna metrických ton CO₂ prostredníctvom uhlíkových kreditov v roku 2022. Scopes 1, 2 a 3 sú štandardne vykazované v súlade s protokolom GHG. Bosch zamestnáva 85 500 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja v 136 lokalitách po celom svete a takmer 44 000 softvérových inžinierov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?