Suche

Tlačová informácia #Prepojená mobilita
Zdieľať tlačovú informáciu

IAA Mobility: Riešenia šetrné ku klíme pre všetky typy mobility – Bosch dosiahne v elektromobilite obrat vyšší než jedna miliarda eur

Obchod s asistenčnými systémami vodiča rastie o 40 percent

  • Predseda predstavenstva spoločnosti Bosch Volkmar Denner: „Elektromobilita sa pre nás stáva kľúčovou oblasťou podnikania a bezemisná mobilita oblasťou rastu.“
  • Vedúci obchodnej oblasti Bosch Mobility Solutions Stefan Hartung: „Očakáva sa, že v roku 2035 budú elektromobily tvoriť cca 60 percent všetkých celosvetovo novo zaregistrovaných vozidiel.“
  • Rozvoj podnikania: Obrat obchodnej oblasti Mobility Solutions porastie o desať percent.
  • Nové sľubné odbory: Spoločnosť Bosch je lídrom na trhu asistenčných systémov pre vodičov a aj v elektromobilite rastie rýchlejšie než trh.
  • Novinka: Bosch na IAA predstavuje prvý nabíjací kábel pre elektromobily bez riadiaceho boxu.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Mníchov, Nemecko – Žiadna iná spoločnosť neponúka v oblasti elektromobility toľko možností ako Bosch: od elektrobicyklov po stavebné stroje, od čipov z karbidu kremíka po pred-integrovaný modul e-nápravy. A vypláca sa to: Spoločnosť Bosch rastie v oblasti elektromobility dvakrát rýchlejšie než trh a v tomto roku dosiahne obrat vyšší než jedna miliarda eur. A obchod rastie stále rýchlejšie: Do roku 2025 sa očakáva päťnásobné zvýšenie obratu. „Elektromobilita sa pre nás stáva kľúčovou oblasťou podnikania a bezemisná mobilita oblasťou rastu. Premieňame výzvy na príležitosti – to je naša cesta,“ povedal Dr. Volkmar Denner, predseda predstavenstva spoločnosti Bosch, na veľtrhu IAA Mobility 2021 v Mníchove. Ďalšou z oblastí rastu je automatizovaná jazda. Základom všetkých jej úrovní je asistenčný systém vodiča. Bosch tu rastie o 40 percent rýchlejšie než trh a je lídrom. Dobrá pozícia v oblasti elektromobility a automatizovanej jazdy pomáha spoločnosti Bosch úspešne obstáť v trhovom prostredí poznamenanom koronavírusovou krízou, nedostatkom polovodičov a zrýchlenou transformáciou mobility: Obrat obchodnej oblasti Mobility Solutions sa v tomto roku zvýši o desať percent. „Bosch je technologický líder, a preto je v podnikaní úspešný,“ hovorí Denner.

Elektromobilita sa pre nás stáva kľúčovou oblasťou podnikania a bezemisná mobilita oblasťou rastu. Premieňame výzvy na príležitosti – to je naša cesta.

Dr. Volkmar Denner, predseda predstavenstva spoločnosti Bosch

Elektrická jazda – špičkové technológie Bosch umožňujú prielom

Elektromobilita bude ďalšou kapitolou úspešného príbehu spoločnosti Bosch – vďaka včasným investíciám v doterajšej celkovej výške päť miliárd eur a vďaka najúčinnejším riešeniam elektrického pohonu na trhu. Len v tomto roku investuje spoločnosť ďalších 700 miliónov eur. Bosch sa považuje za pokrokovú spoločnosť, ktorá utvára budúcnosť. „Pripravujeme sa na celosvetový nárast dopytu po elektromobiloch. Očakáva sa, že v roku 2035 budú elektromobily tvoriť cca 60 percent všetkých celosvetovo novo zaregistrovaných vozidiel,“ hovorí Dr. Stefan Hartung, člen predstavenstva spoločnosti Bosch a vedúci obchodnej oblasti Mobility Solutions. Už desať rokov Bosch v oblasti elektrobicyklov dokazuje, že inovatívna sila môže vytvárať nové trhy. Spoločnosť sa snaží utvárať mobilitu budúcnosti v čo najširšom rozsahu: „Musí byť šetrná ku klíme, ale taktiež cenovo dostupná a atraktívna, a to aj s ohľadom na ambiciózne ciele EÚ,“ dodáva Denner. „Jedine tak bude možné zaistiť mobilitu ľudí a tovaru aj v budúcnosti.“ S týmto cieľom spoločnosť Bosch aj naďalej uplatňuje technologicky otvorený prístup a po celom svete ponúka riešenia šetrné ku klíme pre všetky typy mobility v súlade s príslušnými politickými podmienkami. Bosch napríklad investuje nielen do batériového pohonu, ale taktiež do pohonných systémov s palivovými článkami a realizuje projekty pre zákazníkov v Číne, v USA aj v Európe. Prvé nákladné vozidlá s technológiou Bosch už jazdia po čínskych cestách.

Technológia od spoločnosti Bosch uľahčuje ľuďom každodenný život. Nabíjanie hrá pri jazde na elektrinu rozhodujúcu rolu. Spoločnosť Bosch v Mníchove predstavila nový flexibilný nabíjací kábel pre elektromobily s integrovanou riadiacou a bezpečnostnou technikou a tiež adaptéry Typ 2 a zástrčky pre domácnosť. Dokonca aj pri nabíjaní zo zásuvky 230V sa obíde bez obvyklého riadiaceho boxu na kábli a váži tak menej než tri kilogramy – o dobrých 40 % menej než bežné nabíjacie káble s riadiacim boxom. A aby vodiči nemuseli na cestách hľadať možnosti nabíjania, ponúka internetová nabíjacia služba Bosch prístup k viac než 200 000 nabíjacím miestam v Európe – vrátane nekomplikovaného vyúčtovania.

Automatizovaná jazda – Bosch ponúka všetko z jedného zdroja

Centrálne riadiace jednotky, senzory, umelá inteligencia: Spoločnosť Bosch má vo svojom portfóliu všetky komponenty automatizovanej jazdy a vo všetkých fázach jeho expanzie pracuje 5 000 inžinierov. To zahŕňa nielen pokročilé asistenčné funkcie, vďaka ktorým môžu vodiči napríklad dať ruky preč z volantu, ale vďaka Bosch sú už dnes možné aj funkcie jazdy úplne bez vodiča. „Spoločnosť Bosch stanovila prostredníctvom pilotných projektov automatizovaného parkovania (Automated Valet Parking) štandardy v Nemecku a USA,“ zdôrazňuje Denner. Bosch už spolupracuje s Mercedes-Benz a ďalšími partnermi na nasadení tejto funkcie vo viacpodlažnom parkovisku P6 na letisku v Stuttgarte. Nový Mercedes-Benz triedy S je prvým sériovým vozidlom na svete, ktoré je vybavené potrebnou technológiou. Aby mohli byť vozidlá bez vodiča navigované pomocou príkazu zo smartfónu na vyhradené parkovacie miesto, vybavuje Bosch parkovaciu garáž technológiami, ako sú videokamery s pevnou inštaláciou. Bosch vybavuje parkovisko okrem iného pevnými videokamerami, aby vozidlá mohli jazdiť na vyhradené parkovacie miesta bez vodiča pomocou príkazu smartfónu. Do roku 2025 má nasledovať ďalších 1 000 parkovacích domov. Cez všetok nárast komfortu vidí Bosch v automatizácii riadenia predovšetkým vývoj, ktorý môže priniesť väčšiu bezpečnosť cestnej premávky. Ako priekopník uviedol Bosch na trh systémy od elektronického zvládania šmyku až po automatické núdzové brzdenie a aj naďalej sleduje cieľ jazdy bez nehôd. Spoločnosť zároveň poskytuje inovatívny software, ako základ pre inteligenciu, ktorú vozidlá musia mať. „Aj v budúcnosti mobility, v ktorej bude dominovať softvér, budeme ťažiť z hlbokých systémových znalostí: Bosch ovláda tak elektroniku na palube vozidla, ako internet vecí, pomocou ktorého je vozidlo pripojené k sieti,“ hovorí Denner.

Prepojená jazda – Bosch premýšľa nad rámec vozidla

Ako Bosch predpovedal už pred desiatimi rokmi, vozidlá sa stále viac menia na internetové uzly. V budúcnosti bude softvér rovnako dôležitý ako výkon alebo účinnosť pohonu. Bosch túto zmenu aktívne formuje. Spoločnosť na to má dobrú pozíciu: Takmer každý druhý pracovník v oblasti výskumu a vývoja v odvetví mobilných riešení je softvérový vývojár. Dokonca aj bicykel sa stáva súčasťou internetu, ako dokazuje nová aplikácia Bosch e-bike Flow. Umožňuje napríklad v jednotlivých komponentoch aktualizovať software. Integrácia softvéru je navyše stále dôležitejšia: Aj tu má Bosch know-how. Príklad počítača infotainmentu: Do roku 2025 sa ich výpočtový výkon a zložitosť softvéru zdvojnásobí. Bosch zaisťuje bezpečnú interakciu rôznych softvérových modulov. Pokiaľ ide o konektivitu, spoločnosť navyše myslí omnoho ďalej, nie len na vozidlá. „Bosch nie je iba synonymom pre autá, ale je prítomný aj v továrňach a domácnostiach. Môžeme teda vzájomne prepájať rôzne domény tak, ako žiadna iná spoločnosť,“ hovorí Hartung. Od apríla tohto roku sa modely Mercedes-Benz s hlasovým asistentom MBUX stali taktiež riadiacimi centrami pre aplikácie inteligentnej domácnosti od spoločnosti Bosch. Z vozidla môžete hlasovým príkazom doma pohodlne zhasnúť svetlá, vytiahnuť žalúzie alebo ovládať kúrenie. To všetko je dôkazom toho, že technika Bosch umožňuje udržateľnú, bezpečnú a inšpiratívnu mobilitu budúcnosti.

Kontakt pre novinárov:

Thorsten Schönfeld,
Telefón: +49 711 811-43378
Twitter: @BoschPresse

Mobility je najväčšou obchodnou oblasťou Bosch Group. V roku 2022 vygenerovala 60 % prevádzkového obratu vo výške 52,6 miliardy eur. Vďaka tomu je Bosch Group jedným z najväčších dodávateľov automobilového priemyslu. Mobility sleduje víziu mobility, ktorá je bez nehôd, bez emisií a bez stresu, a spája odborné znalosti skupiny v oblastiach automatizácie, elektrifikácie a konektivity. Pre zákazníkov sú tak výsledkom integrované riešenia mobility. Medzi hlavné obchodné oblasti patria: Vstrekovacia technika a vedľajšie agregáty pre spaľovacie motory, rozmanité riešenia pre elektrifikáciu pohonu, bezpečnostné systémy pre automobily, asistenčné systémy a funkcie pre automatizovanú jazdu, technika pre používateľsky prívetivé informačné a zábavné systémy a komunikácia presahujúca rámec vozidla, servisné koncepty, ako aj technika a služby pre obchod s motorovými vozidlami. Bosch priniesol dôležité inovácie v automobilovej technike, napríklad elektronické ovládanie motoru, stabilizačný systém ESP alebo systém priameho vstrekovania nafty common rail.

Bosch Group je vedúcim medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 421 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosiahol podľa predbežných výsledkov obrat 88,2 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud k tomu, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom Bosch Group je zjednodušiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli vyvinuté či vyrobené s jej pomocou. Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka výrobkom a službám, ktoré sú inovatívne a vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo viac ako 60 krajinách sveta. Po započítaní predajných a servisných partnerov pokrýva globálna vývojárska, výrobná a obchodná sieť spoločnosti Bosch takmer všetky krajiny. S viac ako 400 pobočkami po celom svete je Bosch Group od roku 2020 uhlíkovo neutrálna (scopes 1 a 2). Súčasťou toho bola kompenzácia zvyškových emisií vo výške 0,7 milióna metrických ton CO₂ prostredníctvom uhlíkových kreditov v roku 2022. Scopes 1, 2 a 3 sú štandardne vykazované v súlade s protokolom GHG. Bosch zamestnáva 85 500 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja v 136 lokalitách po celom svete a takmer 44 000 softvérových inžinierov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?