Suche

Tlačová informácia #Mobility Solutions
Zdieľať tlačovú informáciu

Efektívnejšia jazda, rýchlejšie dobíjanie

Bosch spúšťa výrobu 800-voltovej technológie pre elektrické vozidlá

  • Spustenie sériovej výroby elektromotorov a meničov s 800-voltovou technológiou.
  • Čipy z karbidu kremíka navyšujú účinnosť výkonovej elektroniky až na 99 percent.
  • Nová technológia I-pin znamená až o 35 percent vyššiu hustotu výkonu elektromotora.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Stuttgart, Nemecko – Väčšina vodičov elektromobilov si želá efektívnu jazdu a čo najkratší čas dobíjania. Spoločnosť Bosch aktuálne zahajuje výrobu nových riešení pohonu založených na 800-voltovej technológii. Tá zrýchli dobíjanie a poskytne ďalší impulz pre elektromobilitu. „Bosch zvyšuje napätie v elektromobilite. Naša 800-voltová technológia je ďalším krokom k výkonnejším elektrickým pohonom a skráteniu času dobíjania," hovorí Ralf Schmid, výkonný viceprezident zodpovedný za elektrifikáciu v divízii Powertrain Solutions spoločnosti Bosch. 800-voltová verzia meniča je založená na polovodičoch z karbidu kremíka. Tie zvyšujú účinnosť, a tým aj dojazd. V 800-voltovom variante elektromotora zvýšil Bosch hustotu výkonu. To zmenšuje hmotnosť a umožňuje kompaktnejšiu konštrukciu. Prémiová nemecká automobilová spoločnosť teraz po prvýkrát používa aktívne časti tohto pohonného ústrojenstva, t. j. rotor a stator.

Bosch zvyšuje napätie v elektromobilite. Naša 800-voltová technológia je ďalším krokom k výkonnejším elektrickým pohonom a skráteniu času dobíjania,"

hovorí Ralf Schmid, výkonný viceprezident zodpovedný za elektrifikáciu v divízii Powertrain Solutions spoločnosti Bosch.

O 50 % nižšie tepelné straty vďaka technológii SiC

V posledných rokoch sa 400-voltové riešenia stali všeobecným priemyselným štandardom. S rovnakým prúdom, ale dvojnásobným napätím, možno teraz prenášať dvakrát väčší výkon. Táto úprava umožňuje použitie tenších káblov, čím sa šetrí priestor, hmotnosť a meď. V dôsledku toho je menič kompaktnejší a výkonnejší. Pri 400-voltovej palubnej sieti je maximálny nabíjací výkon na dostatočne výkonných nabíjacích miestach 250 kilowattov. Pri napätí 800 voltov je teoreticky možné dosiahnuť dvojnásobok. Okrem toho sú meniče vybavené čipmi SiC, v ktorých boli do kryštalickej štruktúry ultračistého kremíka zavedené atómy uhlíka. Tým sa zlepšila elektrická vodivosť polovodičov. Vo výkonovej elektronike sa navyše stráca o 50 percent menej energie vo forme tepla. SiC čipy však majú oveľa väčší potenciál úspory energie: napríklad zvyšujú účinnosť meničov až na 99 percent.

O 35 % vyššia hustota výkonu vďaka novej technológii vinutia

Najvýraznejšími vlastnosťami 800-voltového variantu elektromotora Bosch, ktorý sa momentálne začína sériovo vyrábať, sú krútiaci moment 830 Nm a výkon 460 kW. Vďaka použitiu tyčového vinutia I-pin je možné ďalej zlepšiť účinnosť, kompaktnosť a úroveň automatizácie výroby motora. Z hľadiska pomeru výkonu k hmotnosti sa tak dosahuje o 35 percent vyššia hustota výkonu, a to 60 kilowattov na liter. Okrem toho ponúka vynikajúcu hustotu krútiaceho momentu 105 newtonmetrov na liter. To znamená, že motor Bosch dosahuje maximálnu účinnosť až 98 %. Ďalšia generácia elektromotora bude vybavená olejovým chladením. To umožní lepšie odvádzanie tepla vznikajúceho v elektromotore a zabezpečí nepretržitú výkonnú prevádzku na dlhé vzdialenosti aj v úžitkových vozidlách.

Rozsiahle portfólio, od komponentov až po systémy

Bosch ponúka inovatívne a rozsiahle portfólio výrobkov, od polovodičov až po svoje kompletné pohonné jednotky známe ako e-nápravy. V rámci celého hodnotového reťazca získavajú zákazníci produkty, ktoré potrebujú pre hybridné a elektrické vozidlá – od osobných až po nákladné – z jedného zdroja. Bosch v súčasnosti vyrobil viac ako 3,5 milióna elektromotorov a rovnaký počet meničov. Vďaka inžinierskym a výrobným pobočkám na hlavných trhoch pôsobí Bosch v blízkosti svojich zákazníkov po celom svete.

Kontakt pre novinárov:
Anna Schmatz
Tel: +49 711 811-127154
Twitter: @BoschPress

TLAČOVÁ KONFERENCIA BOSCH: pondelok 4. septembra 2023, 11:20-11:40: s Dr. Stefanom Hartungom, predsedom predstavenstva spoločnosti Robert Bosch, a Dr. Markusom Heynom, členom predstavenstva spoločnosti Bosch a predsedom predstavenstva Bosch Mobility, v stánku Bosch D10 v hale B3 a v živom vysielaní na Bosch Media Service.

Panelové diskusie s expertmi z Boschu na veľtrhu IAA Mobility 2023:

  • Streda 6. septembra; 10:00-10:15 na hlavnom pódiu:
    Keynote: „Life in motion – Why sustainable mobility is about more than just technology“ s Dr. Stefanom Hartungom, predsedom predstavenstva spoločnosti Bosch.
  • Štvrtok 7. septembra; 11:15-11:30 na hlavnom pódiu:
    Keynote: „ Paving the way to centralized architectures & software-defined vehicles“ s Dr. Mathiasom Pillinom, s výkonným riaditeľom pre oblasť technológií v Bosch Mobility.
  • Štvrtok 7. septembra; 15:00-15:45 na žltom pódiu:
    Zameranie na Data & Next Level User Experience: „Software defined mobility enabling a completely new vehicle motion experience“ s Mariellou Minutolo, s členkou predstavenstva spoločnosti ETAS a Stephanom Stassom, členom predstavenstva divízie Chassis Systems Control

Bosch na IAA Experience:
IAA Experience na IAA Open Space v centre Mníchova bude otvorená od 5. do 9. septembra 2023 od 10:00 do 20:00. V nedeľu, 10. septembra 2023, bude IAA Experience otvorená do 17:00.

  • Nový model Performance Line SX a ďalšie produkty Bosch eBike Systems si môžete vyskúšať počas IAA na cyklistickej testovacej dráhe v Anglickej záhrade. Okrem toho budú na Open Space na námestí Odeonsplatz k dispozícií odborníci na produkty Bosch eBike, ktorí zodpovedajú vaše otázky.
  • moveID, projekt spoločnosti Bosch v rámci rodiny projektov Gaia-X 4 Future Mobility, predvedie živú ukážku s dvomi elektromobilmi.
    moveID tu prvýkrát predstaví aplikáciu MOBIX, ktorá umožňuje užívateľom anonýmne nabíjať a parkovať na ľubovoľnom mieste v súlade s obecným nariadením o ochrane osobných údajov. Predstavené budú aj nové služby mobility a obchodné príležitosti, ktoré vznikajú vďaka využitiu decentralizovaných technológií.

SLEDUJTE dianie z Bosch IAA 2023 na http://www.bosch-iaa.com/ alebo na Twitteri: @BoschPress, #BoschIAA

Mobility je najväčšou obchodnou oblasťou Bosch Group. V roku 2022 vygenerovala 60 % prevádzkového obratu vo výške 52,6 miliardy eur. Vďaka tomu je Bosch Group jedným z najväčších dodávateľov automobilového priemyslu. Mobility sleduje víziu mobility, ktorá je bez nehôd, bez emisií a bez stresu, a spája odborné znalosti skupiny v oblastiach automatizácie, elektrifikácie a konektivity. Pre zákazníkov sú tak výsledkom integrované riešenia mobility. Medzi hlavné obchodné oblasti patria: Vstrekovacia technika a vedľajšie agregáty pre spaľovacie motory, rozmanité riešenia pre elektrifikáciu pohonu, bezpečnostné systémy pre automobily, asistenčné systémy a funkcie pre automatizovanú jazdu, technika pre používateľsky prívetivé informačné a zábavné systémy a komunikácia presahujúca rámec vozidla, servisné koncepty, ako aj technika a služby pre obchod s motorovými vozidlami. Bosch priniesol dôležité inovácie v automobilovej technike, napríklad elektronické ovládanie motoru, stabilizačný systém ESP alebo systém priameho vstrekovania nafty common rail.

Bosch Group je vedúcim medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 421 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2022). Obrat firmy za rok 2022 dosiahol podľa predbežných výsledkov obrat 88,2 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud k tomu, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom Bosch Group je zjednodušiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli vyvinuté či vyrobené s jej pomocou. Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka výrobkom a službám, ktoré sú inovatívne a vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Bosch Group zahŕňa spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo viac ako 60 krajinách sveta. Po započítaní predajných a servisných partnerov pokrýva globálna vývojárska, výrobná a obchodná sieť spoločnosti Bosch takmer všetky krajiny. S viac ako 400 pobočkami po celom svete je Bosch Group od roku 2020 uhlíkovo neutrálna (scopes 1 a 2). Súčasťou toho bola kompenzácia zvyškových emisií vo výške 0,7 milióna metrických ton CO₂ prostredníctvom uhlíkových kreditov v roku 2022. Scopes 1, 2 a 3 sú štandardne vykazované v súlade s protokolom GHG. Bosch zamestnáva 85 500 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja v 136 lokalitách po celom svete a takmer 44 000 softvérových inžinierov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?