Suche

Tlačová informácia #Udržateľnosť
Zdieľať tlačovú informáciu

Klimaticky neutrálny stavebný fond: Bosch zvyšuje produkciu tepelných čerpadiel v portugalskom Aveire

Približne 100 miliónov eur bude v tejto lokalite investovaných do roku 2026

  • Investícia do budúcnosti: Bosch Home Comfort Group buduje v Aveire laboratória, výrobné haly a linky na výrobu tepelných čerpadiel.
  • Dlhodobý záväzok tepelným čerpadlám: Do roku 2030 pôjde do rozšírenia európskej vývojovej a výrobnej siete jedna miliarda eur.
  • „Vyrobené v Európe“: Špeciálne tiché tepelné čerpadlo s ekologickým propánom ako chladivom sa vyrába v Eibelshausene, Aveire a Tranåse.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Aveiro, Portugalsko / Eibelshausen, Nemecko / Stuttgart, Nemecko – Tepelné čerpadlá sú kľúčovou súčasťou klimaticky neutrálnych budov. Z tohto dôvodu spoločnosť Bosch dôsledne sleduje svoju dlhodobú stratégiu a investuje do rozvoja svojich vývojových a výrobných kapacít pre tepelné čerpadlá. Do roku 2026 smeruje do portugalského závodu v Aveire, južne od Porta, približne 100 miliónov eur.

Spoločnosť plánuje výstavbu nových laboratórií, dvoch výrobných budov a ďalších výrobných liniek tepelných čerpadiel. V strednodobom horizonte by tak malo vzniknúť niekoľko stoviek nových pracovných miest. Popri nemeckom Eibelshausene a švédskom Tranåse je Aveiro dôležitým miestom v európskej sieti vývoja a výroby tepelných čerpadiel. Do konca dekády investuje Bosch do rozšírenia tejto siete celkovo viac ako jednu miliardu eur.

Už dnes investujeme do vývoja a výroby našich tepelných čerpadiel, aby sme zaistili, že budeme schopní navýšiť výrobu požadovaným tempom. Spoločnosť Bosch usiluje o vedúce postavenie na medzinárodnom trhu tepelných čerpadiel, a preto postupne rozvíjame naše aktivity v tejto oblasti,

hovorí Christian Fischer, podpredseda predstavenstva spoločnosti Bosch, ktorý je zodpovedný za obchodné sektory Energetika a technika budov a Spotrebný tovar.

„Pre našu divíziu Home Comfort sledujeme dlhodobú stratégiu. Chceme, aby naše udržateľné produktové riešenia pomáhali spotrebiteľom žiť pohodlný a klimaticky šetrný životný štýl,“ dodáva.

Tepelné čerpadlá Bosch: „Vyrobené v Európe“

Bosch Home Comfort Group spolieha na diverzifikované portfólio na dosiahnutie klimatických cieľov v oblasti stavebníctva. Tepelné čerpadlá a hybridy tepelných čerpadiel sú základným prvkom dekarbonizácie viac ako 200 miliónov budov len v Európe.

Naše tepelné čerpadlá nesú označenie „Vyrobené v Európe“,

hovorí Jan Brockmann, generálny riaditeľ Bosch Home Comfort Group.

„Naši inžinieri, výskumníci a vývojári pracujú ruka v ruke s našou výrobnou sieťou na vývoji najmodernejších tepelných čerpadiel,“ dodáva. „Vďaka vysokej miere investícii a ďalšej expanzii v Aveire, podporujeme elektrifikáciu budov a spájame pohodlie domova s ekologickými technológiami.“

Bosch Home Comfort Group vyvíja a vyrába technológie na ohrev vody v Aveire už mnoho rokov. V tejto lokalite prebieha tiež vývoj tepelných čerpadiel pre južnú Európu. Okrem toho bude závod v Aveire vyrábať vonkajšie jednotky a nástenné vnútorné jednotky pre novú generáciu obzvlášť tichých tepelných čerpadiel Compress 5800i AW a Compress 6800i AW, ktoré využívajú ekologické chladivo propán. Skúsenosti získané pri výrobe nástenných ohrievačov vody môžu byť využité. Modely Compress 5800i AW a Compress 6800i AW boli vyvinuté spoločne rôznymi tímami z Wernau (Nemecko) a Averia a vyrábané sú vo výrobnej sieti Aveiro, Eibelshausen a Tranås.

Na začiatku roka bola v Eibelshausene spustená výrobná linka na vnútorné jednotky tepelných čerpadiel novej generácie. Novinka sa odlišuje tým, že zásobníky sa vkladajú do vnútornej jednotky tepelného čerpadla ešte predtým, ako opustí závod; predtým sa o to starali špecializovaní predajcovia. Toto výrazne skracuje dobu inštalácie, ktorú potrebuje koncový užívateľ, a zároveň zvyšuje robustnosť systému a skracuje prepravné trasy. Nová linka využíva desiatky rokov skúseností závodu Eibelshausen s výrobou zásobníkov na teplú vodu.

Tranås, ako dlhoročný švédsky výrobca tepelných čerpadiel, vyrába časti vonkajšej jednotky, pričom využíva svoje dlhoročné skúsenosti s touto technológiou. Toto pracovisko vyvíja a vyrába tepelné čerpadlá pre Bosch Home Comfort Group od roku 2006. Zameriava sa na vývoj produktov pre severoeurópsky trh.

Vykurovacie systémy sa presúvajú zo suterénu do predzáhradky

Nové generácie tepelných čerpadiel Compress 5800i AW a Compress 6800i AW boli vyvinuté na základe užívateľských skúseností spoločne s odborníkmi z oblasti vykurovania. Pri vývoji sme sa zamerali na dizajn, funkčnosť a optimalizáciu zvuku.

Na našej najnovšej generácii tepelných čerpadiel je skvelé, že sú malé, ľahko sa inštalujú a ako chladivo používajú ekologický propán,

hovorí Maximilian Lederer, produktový manažér spoločnosti Bosch Home Comfort

„Vďaka svojmu horizontálnemu formátu môžu byť tepelné čerpadlá umiestnené v rôznych polohách, čo znamená, že sa napríklad atraktívne zakomponujú do vzhľadu dvora alebo záhrady. Všetky tieto vlastnosti hrajú zásadnú úlohu pri rozhodovaní zákazníka o kúpe,“ dodáva Tino Hirsch, vedúci predaja spoločnosti Bosch Home Comfort v Nemecku.

Komplexná ponuka služieb pre kúrenárov

Bosch Home Comfort Group uviedla na trh svoje prvé tepelné čerpadlo už v 70. rokoch minulého storočia. Potom, čo v roku 2006 kúpila švédskeho výrobcu tepelných čerpadiel IVT, pokračovala vo vývoji nielen výrobkov, ale aj ekosystému tepelných čerpadiel s cieľom zaistiť rýchlu a jednoduchú inštaláciu zariadení pre servisných technikov a jednoduchú obsluhu pre koncových užívateľov. Napríklad tepelné čerpadlá novej generácie zaberajú vďaka vylepšenej konštrukcii iba 0,36 m2.

Bosch Home Comfort Group a jej značky navyše podporujú odborníkov na vykurovanie, aby ich každodenná práce bola efektívnejšia. Jedným zo spôsobov je nová nadačná služba, ktorá ponúka kúrenárom možnosť objednať si presne namontovaný základ pre vonkajšiu jednotku vzduchových tepelných čerpadiel, a tak túto netechnickú činnosť zadať externej firme. Značka Bosch Home Comfort ponúka spoluprácou so spoločnosťou Bosch Elektrické náradie remeselníkom softvér OfficeOn, ktorý ďalej zvyšuje ich efektivitu pri plánovaní, tvorbe ponúk a faktúr, pomáha im s plánovaním stretnutí a s pracovnými výkazmi.

Kontakt pre novinárov:
Dörthe Warnk
Tel.: +49 711 811-55508
Twitter: @d_warnk

Bosch Group je popredným medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 429 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2023). Spoločnosť dosiahla v roku 2023 obrat vo výške 91,6 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud na to, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom skupiny Bosch je uľahčiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli s jej pomocou vyvinuté či vyrobené. Spoločnosť Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka inovatívnym výrobkom a službám, ktoré vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Skupinu Bosch tvorí spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo vyše 60 krajinách sveta. Vrátane predajných a servisných partnerov pokrýva celosvetová výrobná, inžinierska a predajná sieť Bosch takmer všetky krajiny sveta. Základom budúceho rastu spoločnosti je jej inovačná sila. V 136 pobočkách po celom svete zamestnáva Bosch približne 90 000 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja, z toho približne 48 000 softvérových inžinierov.

Spoločnosť založil v roku 1886 v Stuttgarte Robert Bosch (1861–1942) ako „dielňu pre jemnú mechaniku a elektrotechniku“. Obchodno-právna štruktúra spoločnosti Robert Bosch GmbH zaisťuje podnikateľskú samostatnosť Bosch Group. To umožňuje spoločnosti dlhodobo plánovať a investovať do dôležitých podnikateľských zámerov pre zabezpečenie budúcnosti. Deväťdesiatštyri percent majetkových podielov Robert Bosch GmbH patrí verejno-prospešnej spoločnosti Robert Bosch Stiftung GmbH (Nadácia Roberta Boscha). Ostatné podiely vlastní rodina Roberta Boscha, cez spoločnosť vlastnenú rodinou a cez spoločnosť Robert Bosch GmbH. Väčšinové hlasovacie práva však má spoločnosť Robert Bosch Industrietreuhand KG, priemyselný trust, ktorá taktiež vykonáva funkciu vlastníkov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?