Suche

Tlačová informácia #Biznis a ekonomika
Zdieľať tlačovú informáciu

Veľtrh CES 2024: Technológie Bosch pomáhajú spotrebiteľom využívať energiu udržateľnejším spôsobom

Riešenia pre mobilitu, budovy a bývanie

  • Tanja Rückert: „Spoločnosť Bosch sa zameriava na digitalizáciu, elektrifikáciu a vodík, aby nám pomohla uspokojiť globálne energetické potreby spôsobom, ktorý efektívne využíva zdroje.“
  • Elektromobilita: Nová technológia spoločnosti Bosch, ktorá umožňuje elektromobilom, aby sa samé dopravili k nabíjacím staniciam, získala od CTA ocenenie CES® Innovation Award.
  • Tepelné čerpadlá: Nový model navrhnutý pre teploty do -25 °C v chladných oblastiach Severnej Ameriky.
  • Mike Mansuetti: „Chceme, aby naše riešenia prispeli k rozvoju ekonomiky čistej energie v Severnej Amerike.“
  • Digitalizácia: Nové služby Bosch pre mobilitu, budovy a priemysel zvyšujú pohodlie a efektivitu.
Pavel Roman

Pavel Roman >

X

Las Vegas, Nevada, USA - Spoločnosť Bosch podporuje elektrifikáciu svojich technológií a riešení pre udržateľné využívanie energie, či už na cestách alebo v domácnostiach, a vodík považuje za kľúčový prvok pri uspokojovaní svetových energetických potrieb spôsobom, ktorý je neutrálny z hľadiska klímy. Na veľtrhu CES® 2024 v Las Vegas v Nevade spoločnosť predstaví technológie a aplikácie, ktoré môžu nielen uľahčiť, zvýšiť bezpečnosť a pohodlie života, ale aj udržateľnejším, a to všetko pre dobro našej planéty. Celosvetová spotreba energie sa za posledných 50 rokov zdvojnásobila a naďalej každoročne rastie približne o 2 % . Fosílne palivá v súčasnosti predstavujú približne 80 % celosvetovej spotreby energie. Vzhľadom na klimatické zmeny je to veľká výzva.

Aby sme pomohli uspokojiť naše budúce globálne energetické potreby spôsobom, ktorý efektívnejšie využíva zdroje, prehodnocujeme v spoločnosti Bosch využívanie energie a zameriavame sa na dvojstranný prístup – elektrifikáciu a vodík,

povedala Tanja Rückert, členka predstavenstva spoločnosti Bosch, na veľtrhu CES 2024 v Las Vegas.

"Pre budúcnosť s nízkymi emisiami optimalizujeme využívanie tradičných zdrojov energie tým, že presadzujeme elektrifikáciu v oblasti mobility, komerčných budov a domácností. Využívame nové, udržateľné zdroje energie, pričom hlavnú úlohu zohráva vodík.“

Efektívnejšia elektrifikácia vďaka inovatívnym technológiám Bosch

Elektrifikácia už značne pokročila, najmä v oblasti mobility. Bosch je popredným dodávateľom v celom hodnotovom reťazci elektromobility – od čipov, e-náprav a elektromotorov až po technológie batérií, nabíjacie stanice a početné služby. Jednu z inovácií, ktorú spoločnosť prezentuje na veľtrhu CES, ocenila Asociácia spotrebiteľských technológií (CTA) cenou CES® 2024 Innovation Award: Automatizované nabíjanie vozidiel. V parkovacej garáži vybavenej automatizovaným parkovacím systémom (Automated Valet Parking) môžu elektromobily vybavené touto novou technológiou samé zachádzať na voľné parkovacie miesto vybavené nabíjacou stanicou. Stlačením tlačidla na smartfóne robot nabije batériu bez ďalšieho zásahu človeka. Po dokončení nabíjania vozidlo bez vodiča manévruje na iné parkovacie miesto, čím uvoľní nabíjaciu stanicu pre ďalšie vozidlo. „Vďaka jedinečnej kombinácii automatizovaného parkovania a automatizovaného nabíjania je Bosch priekopníkom na trhu,“ povedala Rückert a dodala: „Každý krok smerom k väčšiemu pohodliu v elektromobilite zvyšuje nielen jej atraktivitu, ale aj jej akceptáciu.“

Aj preto sa spoločnosť Bosch zameriava na inovatívny polovodičový materiál karbid kremíka (SiC), ktorý je kľúčovou súčasťou elektrifikovanej mobility. Rozmach elektromobility na celom svete vedie k obrovskému dopytu po týchto špeciálnych polovodičoch. S využitím vysoko komplexných procesov, ktoré sama vyvinula, vyrába spoločnosť Bosch čipy SiC vo svojej továrni na výrobu waferov v nemeckom Reutlingene od roku 2021 a v súčasnosti investuje viac ako 1,5 miliardy dolárov do ďalšej továrne na výrobu waferov v Roseville v Kalifornii. Tento krok posilní medzinárodnú sieť spoločnosti na výrobu polovodičov. Cieľom je začať výrobu prvých SiC čipov v USA do roku 2026, a tým v nasledujúcich rokoch desaťnásobne zvýšiť celkovú výrobu spoločnosti. Čipy SiC predlžujú v elektromobiloch dojazd a zefektívňujú nabíjanie, keďže ich energetické straty sú až o 50 % nižšie. Umožňujú tiež automobilu prejsť dlhšiu vzdialenosť na jedno nabitie batérie – dojazd je v priemere až o 6 % dlhší ako pri čipoch na kremíkových čipoch.

Tepelné čerpadlá optimalizujú spotrebu energie v domácnostiach

Ďalšou zaujímavosťou spoločnosti Bosch na veľtrhu CES 2024 je tepelné čerpadlo IDS Ultra, ktoré bolo vyvinuté špeciálne pre Severnú Ameriku. Na rozdiel od bežných modelov toto tepelné čerpadlo poskytuje 100-percentný vykurovací výkon vo vonkajšej teplote až do -15 °C a je funkčné až do -25 °C. Táto možnosť je mimoriadne atraktívna pre ľudí v chladnejších klimatických podmienkach v USA alebo Kanade, ktorí chcú prejsť z vykurovacích systémov na báze fosílnych palív na elektrifikované alternatívy. Takýto prechod šetrí nielen energiu, ale aj náklady: Tepelné čerpadlá Bosch sú trikrát až päťkrát energeticky účinnejšie ako plynové pece a v porovnaní s nimi spotrebujú približne len polovicu elektrickej energie. Boschu sa podarilo uplatniť technológiu tepelných čerpadiel aj v inej oblasti: V Las Vegas spoločnosť predstavuje svoj doteraz najúčinnejší ohrievač vody, ktorý je hybridom elektrického zásobníkového ohrievača vody a tepelného čerpadla, ktorý je trikrát až štyrikrát účinnejší než tradičné ohrievače vody na trhu. „S riešeniami, ako je toto, dláždime cestu k elektrifikovanej domácnosti a pomáhame šetriť náklady aj energiu,“ hovorí Mike Mansuetti, prezident spoločnosti Bosch v Severnej Amerike.

Na tomto prechode sa podieľajú aj rôzne nové funkcie domácich spotrebičov Bosch, ako sú rúry, sušičky a práčky. Už nejaký čas je bežné, že používatelia nastavujú čas spustenia svojho spotrebiča pomocou funkcie časovača. Spoločnosť Bosch teraz ide o krok ďalej a svoju najnovšiu generáciu umývačiek riadu po prvýkrát vybavila funkciou „MySchedule“. Tá dokáže automaticky naplánovať začiatok umývacieho cyklu tak, aby sa zhodoval s obdobím, keď je buď najnižšia cena elektrickej energie, alebo je k dispozícii zelená elektrická energia. Dobré správy aj pre používateľov profesionálneho elektrického náradia: Na veľtrhu CES 2024 spoločnosť Bosch oznámila ďalších nových partnerov pre svoju platformu akumulátorov pre elektrické náradie AMPShare – v súčasnosti je v nej zapojených viac ako 30 globálnych partnerov. Bosch AMPShare je systém akumulátorov pre rôzne značky, ktorý umožňuje profesionálom flexibilne prechádzať medzi rôznymi značkami profesionálneho náradia bez nutnosti výmeny akumulátora.

Spoločnosť Bosch aktívne podporuje vodík ako pilier mobility budúcnosti

Okrem elektrifikácie považuje spoločnosť Bosch vodík za kľúč k uspokojovaniu globálneho dopytu po energii spôsobom, ktorý efektívne využíva zdroje. Ako skladovacie médium môže vodík navyše uľahčiť efektívne využívanie energie vyrábanej z obnoviteľných zdrojov. Spoločnosť Bosch intenzívne investuje do technológií v rámci vodíkového hodnotového reťazca. V súčasnosti sa zameriava na mobilný palivový článok, ktorý sériová výrova začala nedávno v Stuttgarte. Tento článok je základom pohonného systému pre ťažké vozidlá. Spoločnosť Bosch už dostala prvé objednávky od výrobcov nákladných vozidiel v Európe, USA a Číne. Bosch pracuje aj na komponentoch pre vodíkový motor, ktorý premieňa palivo priamo na energiu bez toho, aby ho najprv premenil na elektrickú energiu. Pri pohone ekologickým vodíkom je tento motor prakticky uhlíkovo neutrálny. H2 motor by mal mať premiéru už tento rok.

Krajiny a priemyselné odvetvia na celom svete investujú do vodíkových technológií. Napríklad vláda USA presadzuje rozvoj H2 infraštruktúry a investuje 7 miliárd dolárov do výstavby vodíkových centier. „Rozbočovače H2 sú dôležitým stavebným kameňom pre vytvorenie vodíkovej infraštruktúry. My v spoločnosti Bosch tieto opatrenia podporujeme a skúmame možnosť účasti na niekoľkých z týchto uzlov. Naším cieľom je prispieť k rozvoju hospodárstva založeného na čistej energii v Severnej Amerike. Je to oblasť, v ktorej môžeme prispieť našimi odbornými znalosťami v oblasti výroby a zásobovania vodíkom,“ hovorí Mansuetti.

Softvér otvára cestu k väčšiemu pohodliu a energetickej úspornosti

Spoločnosť Bosch sa vo všetkých svojich divíziách zameriava na využívanie softvéru a digitalizáciu. Spoločnosť má v súčasnosti viac ako 44 000 zamestnancov pracujúcich v oblasti vývoja softvéru a považuje sa za lídra na ceste k softvérovo definovanej mobilite. V Las Vegas Bosch predstavuje nové produkty a riešenia spolu so svojím strategickým partnerom Amazon Web Services. Patrí medzi ne prepojený, plne automatický kávovar na espresso, ktorý bude možné ovládať aj z vozidla pomocou hlasovej asistencie, napríklad Alexou, a asistenta bodu záujmu, ktorý využíva vnútornú kameru vo vozidle k rozpoznaniu, na ktorú reštauráciu alebo kaviareň sa vodič pozerá na základe pohybu očí. Hlasový asistent následne v reálnom čase a úplne automaticky informuje vodiča, či je reštaurácia otvorená a či má voľný stôl.

Spoločnosť Bosch na veľtrhu elektroniky predstavuje aj dve nové služby mobility: Certifikát o používaní služby To Go a službu Vehicle Health Service. Prvá z nich je doplnkom k už zavedeným službám Battery in the Cloud od spoločnosti Bosch. Funkcia analyzuje údaje o batérii, určuje jej stav a optimalizáciou pomáha predĺžiť jej životnosť až o 20 %. Druhá služba, určená prevádzkovateľom vozových parkov, ponúka funkcie určené predovšetkým na predchádzanie poruchám vozidiel. Cieľom oboch inovácií je predĺžiť životnosť vozidiel a šetriť zdroje. Podobný prístup uplatňuje Bosch aj v stavebníctve: Spoločnosť ponúka digitálne služby na dosiahnutie vyššej efektívnosti, ako napríklad „Nexospace Energy Manager“ pre európsky trh. Ten pomáha zákazníkom analyzovať ich dodávky a spotrebu energie a vypracovať konkrétne opatrenia na optimalizáciu a zníženie spotreby. To bol napríklad prípad medzinárodného reťazca supermarketov REWE, ktorý dokázal pomocou „Nexospace Energy Manager“ znížiť spotrebu až o 20 % vo viac ako 2 000 predajniach. Vo výrobe môžu služby Bosch pomôcť ušetriť značné množstvo CO2 zvýšením efektivity. Decarbonize Industries, softvérová služba s podporou umelej inteligencie, ktorú vyvinula spoločnosť Bosch spolu s partnerom, pomáha výrobným podnikom znížiť ich uhlíkovú stopu a dosiahnuť aj výrazné úspory nákladov.

Tags: Mobilita, CES, klíma

Bosch na veľtrhu CES 2024:

  • TLAČOVÁ KONFERENCIA: Pondelok 8. januára 2024, od 9:00 do 9:45 (PST) s Dr. Tanjou Rückert, členkou predstavenstva spoločnosti Bosch a Mikom Mansuettim, prezidentom spoločnosti Bosch v Severnej Amerike, v sále Banyan ABCD, Mandalay Bay Hotel, Las Vegas, South Convention Center, 3. poschodie, ako aj v priamom prenose na Bosch Media Service.
  • STÁNOK: 9. – 12. Januára 2024, v Central Hall, stánok č. 17207.
  • SLEDUJTE významné momenty z CES 2024 na Twitteri: #BoschCES.
  • PANELOVÁ DISKUSIA S EXPERTMI Z BOSCHU vo štvrtok 11. januára 2024:
    • „Elevate Your Space: Enhancing your Home with Smart Appliances,“ 15:00 (miestneho času), hotel Venetian, Lando 4302, stretnutie s Goncalom Costom, viceprezidentom pre oblasť Climate and Wellbeing v Severnej Amerike.
    • „Our Newest Cyber Threat is AI and AI is Our Biggest Defense”, 14:00 (miestneho času), Las Vegas Convention Center Západ / N258, stretnutie s Dr. Zico Kolterom, vedúcim výskumným pracovníkom pre umelú inteligenciu v spoločnosti Bosch.
    • „Future of Care: How Other Industries Shape Health”, 11:00 (miestneho času), Las Vegas Convention Center, Severné krídlo, stretnutie s Dr. Stefanom Finkbeinerom, generálnym riaditeľom spoločnosti Bosch Sensortec.

Kontakt pre novinárov:

  • Bosch na veľtrhu CES:
    • Irina Ananyeva
      Tel.: +49 152 597-53284
    • Tim Wieland
      Tel.: +1 248 410-0288
    • Trix Böhne
      Tel.: +49 173 523-9774
  • Prepojená mobilita, softvér:
    Athanassios Kaliudis
    Tel.: +49 152 086-51292
  • Inteligentné bývanie:
    Dörthe Warnk
    Tel.: +49 172 153-8714
  • Vodík:
    Anna Schmatz
    Tel.: +49 173 409-7533
  • Automatizovaná mobilita:
    Jennifer Gass
    Tel.: +49 152 346-63461
  • Udržateľnosť:
    Inga Ehret
    Tel.: +49 172 324-2636

Bosch Group je popredným medzinárodným dodávateľom technológií a služieb. Spoločnosť celosvetovo zamestnáva približne 429 000 zamestnancov (stav k 31. 12. 2023). Spoločnosť dosiahla v roku 2023 obrat vo výške 91,6 miliardy eur. Činnosť Bosch Group sa člení do štyroch obchodných oblastí: Mobility, Priemyselná technika, Spotrebný tovar a Energetika a technika budov. Ako popredná spoločnosť v oblasti Internetu vecí, Bosch ponúka inovatívne riešenia pre inteligentné domácnosti, inteligentné mestá, prepojenú mobilitu a prepojený priemysel. Využíva svoje znalosti senzorových technológií, softvéru a služieb, taktiež svoj vlastný IoT cloud na to, aby zákazníkom ponúkol prepojené riešenia naprieč oblasťami – a to z jediného zdroja. Strategickým cieľom skupiny Bosch je uľahčiť prepojený život pomocou produktov a riešení, ktoré buď obsahujú umelú inteligenciu (AI), alebo boli s jej pomocou vyvinuté či vyrobené. Spoločnosť Bosch zlepšuje kvalitu života na celom svete vďaka inovatívnym výrobkom a službám, ktoré vzbudzujú nadšenie. Stručne povedané, Bosch vytvára technológie, ktoré sú „Stvorené pre život“. Skupinu Bosch tvorí spoločnosť Robert Bosch GmbH a približne 470 dcérskych a regionálnych spoločností vo vyše 60 krajinách sveta. Vrátane predajných a servisných partnerov pokrýva celosvetová výrobná, inžinierska a predajná sieť Bosch takmer všetky krajiny sveta. Základom budúceho rastu spoločnosti je jej inovačná sila. V 136 pobočkách po celom svete zamestnáva Bosch približne 90 000 pracovníkov v oblasti výskumu a vývoja, z toho približne 48 000 softvérových inžinierov.

Spoločnosť založil v roku 1886 v Stuttgarte Robert Bosch (1861–1942) ako „dielňu pre jemnú mechaniku a elektrotechniku“. Obchodno-právna štruktúra spoločnosti Robert Bosch GmbH zaisťuje podnikateľskú samostatnosť Bosch Group. To umožňuje spoločnosti dlhodobo plánovať a investovať do dôležitých podnikateľských zámerov pre zabezpečenie budúcnosti. Deväťdesiatštyri percent majetkových podielov Robert Bosch GmbH patrí verejno-prospešnej spoločnosti Robert Bosch Stiftung GmbH (Nadácia Roberta Boscha). Ostatné podiely vlastní rodina Roberta Boscha, cez spoločnosť vlastnenú rodinou a cez spoločnosť Robert Bosch GmbH. Väčšinové hlasovacie práva však má spoločnosť Robert Bosch Industrietreuhand KG, priemyselný trust, ktorá taktiež vykonáva funkciu vlastníkov.

Viac informácií na www.bosch.com, www.bosch.sk, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.sk, twitter.com/BoschPress.

Stále hľadáte niečo?